Podeljeno 20.000 badnjaka

14:01:00 07.01.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Besplatni badnjaci podeljeni su građanima na Trgu republike u Novom Sadu, u okviru akcije koju i ove godine organizuju Grad Novi Sad i javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora. Badnjaci su ranije pripremljeni u okviru redovnog gazdovanja hrastovim šumama, tako da se na taj način suzbija bespravna seča mladih hrastovih izdanaka, koja nanosi veliku štetu šumama Nacionalnog parka.

Podeljeno 20.000 badnjaka

foto: Grad Novi Sad

JP Nacionalni park Fruška gora je za božićne praznike opredelio 20.000 pripremljenih badnjaka za podelu građanima, kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog NP u Vojvodini.

Prema rečima direktora JP Nacioanlni park Fruška gora Radoslava Krunića za Novi Sad pripremljeno je 10.000 badnjaka, dok je 10 000 raspoređeno po opštinama Sremski Karlovci, Beočin, Irig, Sremska Mitrovica, Šid, Inđija i Ruma. Uz podelu besplatnih badnjaka za građane organizovana je i podela fruškogorskog čaja, a čuvarska služba NP, zajedno sa policijom, u tri smene će kontrolisati nedozvoljeno sečenje hrastovih stabala.

Stručna lica iz NP badnjake su pripremila sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je po planu predviđeno uklanjanje hrastovih stabala, ispod dalekovoda ili sa drugih uzgojnih zahvata, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Fruške gore.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?