Podneta ustavna žalba na odluku o izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope

19:07:00 15.07.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Nevladina organizacija „Svet i Dunav“ podnela je Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu kojom se traži da se poništi obrazloženje Zaključka Vlade Srbije kojim je projekat izgradnje i rekonstrukcije mosta obilaznice oko Novog Sada prepoznat kao projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Reč je o mostu koji bi se gradio u produžetku Bulevara Evrope.

Podneta ustavna žalba na odluku o izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope


Kako navode u ovoj nevladinoj organizaciji, ovo obrazloženje Zaključka koje je Vlada Srbije usvojila još 21. maja prošle godine nikada nije objavljeno u Službenom glasniku, zbog čega smatraju da je prekršen član 74 ustava Republike Srbije koji garantuje da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju kao i da je svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina odgovorna za zaštitu životne sredine.

- NVO „Svet i Dunav“ je ovo obrazloženje dobilo tek 15. juna 2021 godine, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i to samo tri dana pre nego što je Skupština grada Novog Sada usvojila plan izgradnje mosta čijom realizacijom bi se devastiralo plavno područje Kameničke ade, Dunavca i Šodroša u Novom Sadu. " Realizacijom ovog projekta ugrozio bi se i ovako oštećen nasip te zatrpalo vodno zemljište koje stotinama godina unazad predstavlja prirodnu odbranu od poplava grada Novog Sada. Sve ovo ukazuje na to da javnost nije mogla pravovremeno da reaguje obzirom da se pojedinačni pravni akt morao javno objaviti - ističe predsedavajuća NVO „Svet i Dunav“ Daniela Stojković Jovanović.

NVO „Svet i Dunav“ smatra da bi, pored svega navedenog, izgradnjom pristupnih saobraćajnica mosta na Bulevaru Evrope (vijadukt u rasponu od oko dva kilometra, tačnije dvospratnog saobraćaja gotovo celom dužinom Bulevara Evropa) bilo dodatno ugroženo pravo na zdravu životnu sredinu onih koji žive u tom delu Novog Sada, a da pri tome nisu imali priliku da budu informisani na detaljan i zakonom propisan način.

- Nadamo se da će Ustavni sud uvažiti našu žalbu, te zahtev da se ceo postupak u vezi sa projektovanjem i izgradnjom mosta, određivanjem strateškog partnera, finansiranja kao i postupanja u vezi sa narušavanjem ekološkog koridora te narušavanja staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na predmetnom području preispita - navodi Daniela Stojković Jovanović.

Kako navode, ustavna žalba podneta je kroz aktivnosti koje implementira neformalna građanska inicijativa "Dunavac - Šodroš" u okviru inicijative "Građani imaju moć" koju sprovodi organizacija Crta sa partnerima uz podršku USAID.

Inače, Skupština grada Novog Sada usvojila je 18. juna urbanistički plan novog mosta, koji bi trebalo da se gradi u nastavku Bulevara Evrope, bez ijednog glasa protiv, o čemu možete čitati OVDE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
10°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 996.7 mb
Vetar: 5 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?