Pojačana kontrola korišćenja pojasa i pravilnog prevoženja dece

13:03:00 11.03.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Saobraćajna policija od danas sprovodi međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, kao i načina prevoženja dece u vozilima.

Pojačana kontrola korišćenja pojasa i pravilnog prevoženja dece


Saobraćajna policija će kontrolisati vozače koji za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve, na prednjim i zadnjim sedištima vozila, kao i prema svim osobama koje decu budu prevozile na nepropisan način.

Akcija se istovremeno, od danas do 17. marta, sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije Mreža saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL).

Inače, rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, pokazuju da je u Srbiji procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima oko 85 odsto, a na zadnjim 17. Istovremeno, svega 60 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

U 2023. godini, više od 100 poginulih vozača i putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. U istom periodu, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je više od 172.000, a zbog nepropisnog prevoženja dece 4.200 učesnika u saobraćaju.



Foto: MUP


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
21°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1003.2 mb
Vetar: 3 m/s, W
Ned 12° - 27° Malo i umereno oblačno
Pon 13° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?