Pojačane ulične krađe, žrtve devojke i starije žene

12:08:00 31.08.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Ulične otimačine učestale su u poslednja dva meseca. Mahom se dešavaju prilikom izlaska žrtve iz gradskog autobusa, tržnog centra, doma zdravlja ili kod pijace. U policiji kažu da, kao po pravilu, za napadačem niko ne potrči.

Novac i nakit ovi lopovi otimaju uglavnom od starijih žena, a počinioci su neretko povratnici u baš ovoj vrsti kriminala. Iako policija dosta dela rasvetli, do plena, koji je često neprocenjivo vredan kao uspomena, nekad je teško doći jer ga izgrednici vrlo brzo i jeftino prodaju.

Pojačane ulične krađe, žrtve devojke i starije žene

Vujica Mrđa, samostalni policijski inspektor u novosadskoj Policijskoj upravi, rekao je za "Dnevnik" da su početkom ovog meseca uhvatili izgrednika (31), koji je otimao zlatni nakit od šest žena u novosadkim gradskim autobusima, na različitim lokacijama.

- U prvom slučaju, na stajalištu na Bulevaru Mihajla Pupina, kod Varadinskog mosta, ušao je na prednja vrata primetio stariju ženu koja je sedela, zgrabio lančić, otrgnuo ga i istrčao dok autobus još nije krenuo. Ovaj narkomanski zavisnik iz Novog Sada, koji je tek izašao sa šestogodišnje robije zbog istih dela, slično je uradio i druge teške krađe na naročito drzak način. Počinioci ovakvih dela, rado koriste priliku kad vide da dame prilikom ulaska ili izlaska u vozilo imaju nešto u rukama ili su slabo pokretne. Kao po pravilu, niko ne potrči za napadačem - rekao je Mrđa.

Sličnih slučajeva je mnogo. Dve devojke su napadnute na Somborskom bulevaru, oteta im je torbicca, a samo malo kasnije, isti razbojnici su napali dve mlade prolaznice i oteli im mobilni. Starija gospođa napadnuta je u Ulici Pariske komune, pa još jedna devojka na Bulevaru kralja Petra Prvog.

- Nikako s napadačima ne treba ulaziti u obračun ili raspravu, bez obzira na to da li se žrtvi čini da bi se mogla relativno lako odbraniti i preuzeti inicijativu, u iznenadnoj neprijatnoj sitauaiji. Dovoljno je zapamtiti kako napadač izgleda, i kojem je pravcu je pobegao i o tome što pre pre obavestiti policiju - naglasio je Mrđa.


Promenjena taktika

Inspektor Vujica Mrđa napominje da bi valjalo da dame na pomenutim prometnim mestima ne drže novčanike i mobilne telefone "na izvolte". Kaže da kradljivci u poslednje vreme nisu preterano uočljivi. Sad drski kradljivci sve više imaju fine manire i na primer, tobože se raspituju za nešto, a onda munjevito otimaju sve ono što im je zapalo za oko, a drži se nehajno, s nedovoljno pažnje.

Izvor: Dnevnik.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 995.7 mb
Vetar: 6 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?