Pokrajina da reaguje zbog seče na Šodrošu

19:06:00 27.06.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA, u ime građana okupljenih u okviru „Šodroš Survivor kampa“ predala je nadležnim institucijama Zahtev za sprovođenje postupka utvrđivanja šumske krađe. Zahtev je poslat pravobranilaštvu Autonomne Pokrajine Vojvodine, vladi APV i upravljaču JP „Vojvodinašume“.

Pokrajina da reaguje zbog seče na Šodrošu


Kako su saopštili, to je urađeno jer se već 16 dana gradske vlasti ne obaziru na predate zahteve građana koji „telima brane šume na Šodrošu od bespravne seče“. Zahtevaju postupanje upravitelja, koji je dužan da u roku od dva dana od saznanja o protivpravnoj radnji sačini zapisnik i žigoše panjeve koji su posečeni.

Takođe, od upravitelja zahtevaju da privremeno oduzme bespravno posečeno drvo, trupce koji su lagerovani u Brodogradilištu koje je u vlasništvu Galensa. U zahtevu navode da su radnici zatečeni u seči i utovaru trupaca bez naloga, dokumenata i bez prisustva upravljača. Ističu i da je seča tokom gnezdećeg perioda nezakonita po više članova Zakona o zaštiti prirode.

- Ovim se ugrožava očuvanje biološke raznovrsnosti, narušava i obesmišljava zaštita prirodnih vrednosti - piše u zahtevu.

Ako se institucije ne odazovu na zahtev građana da postupaju po zakonu, najavljuju da će im se obratiti direktno.

Aktivisti i građani dežuraju na Šodrošu od nedelje, 12. juna i tako pokušavaju da spreče seču šume za potrebe izgradnje novog mosta. U sredu, 15. juna, oni su predali pismo za zahtevima gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću. Odgovore još nisu dobili.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?