Pokrajina planira nove mere pronatalitetne politike

10:08:00 01.08.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Pokrajina će, u skladu sa činjenicom da je u Srbiji 1. jula stupio na snagu Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, napraviti i primeniti ove demografske mere, kažu u Sekretarijatu za socijalnu politiku. Navode i da će isplata novčane pomoći za treće dete za jul 2018. godine biti nastavljena početkom avgusta, nakon usaglašavanja potrebnih akata.

Pokrajina planira nove mere pronatalitetne politike


- Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine za 2018. godinu, za pronatalitetnu populacionu politiku ukupno je planirano 664 miliona dinara, od toga 640 miliona dinara za pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete i 24 miliona dinara za sufinansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete. U prvoj polovini 2018. godine, za novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete iz pokrajinskog budžeta izdvojena su sredstva u iznosu od 322.092.000,00 dinara, a za meru biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete isplaćena je pomoć za 60 parova u ukupnom iznosu od 12 miliona dinara. Novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji se primenjuje od 1. jula 2018. godine, trajanje prava na roditeljski dodatak za decu trećeg reda rođenja produženo je sa dve na deset godina. Na taj način, stvorili su se uslovi za kreiranje i primenu drugih demografskih mera na teritoriji AP Vojvodine – navedeno je u saopštenju pokrajinskog Sekretarijata za socijalnu politiku.

U skladu sa tim, izmenjena je Odluke o ostvarivanju novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete, koja je stupila na snagu 19. jula 2018. godine i na osnovu koje se nastavlja isplata onim korisnicima čija su deca trećeg reda rođenja, rođena do 24. decembra 2017. godine. Deca koja su rođena nakon ovog datuma, nastavljaju da koriste pravo na novčanu pomoć u skladu sa republičkim propisima.

U saopštenju ističu i da će isplata novčane pomoći za treće dete za jul 2018. godine korisnicima biti nastavljena početkom avgusta, nakon usaglašavanja potrebnih akata.

Pokrajinska vlada je u junu ove godine osnovala Budžetski fond za pronatalitetnu populacionu politiku sa ciljem poboljšanja položaja porodica sa više dece, za čega je planirano dodatnih 63 miliona dinara. Taj novac koristiće se za rešavanje stambenog pitanja ili unapređenje uslova stanovanja supružnicima, vanbračnim partnerima i samohranim majkama kojima se rodi treće ili četvrto dete. Tim povodom će biti raspisan javni konkurs.

Takođe, u toku je sagledavanje za donošenje i drugih mera, kako bi se poboljšao položaj porodica sa više dece, kao što je novčana pomoć za nezaposlene majke koje rode treće ili četvrto dete. Novim merama, planirana sredstva za pronatalitetnu politiku biće u potpunosti i realizovana, zaključuju u Sekretarijatu za socijalnu politiku.

Ovakva reakcija usledila je nakon što je u medijima objavljeno da je AP Vojvodina ukinula finansijsku pomoć za treće dete majkama u Vojvodini, koja se u iznosu od 12.000 dinara na mesečnom nivou isplaćuje od 2013. godine. Ono što je saopštenjem sekretrijata za socijalnu politiku potvrđeno jeste da će porodice dobijati dodatak za treće dete, ali na osnovu novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ali vojvođanske porodice više neće biti u prednosti u odnosu na ostatak Srbije. Dodatak za treće dete, koji su majke u Vojvodini dobijale poslednje četiri godine, uveden je kako bi se stimulisalo povećanje nataliteta i smanjio negativni prirodni priraštaj u Pokrajini.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, N
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?