Pokrajinski ombudsman i Gradska biblioteka donirali knige Dečjoj bolnici

20:11:00 20.11.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom Međunarodnog dana deteta, biblioteka Dečje bolnice od danas je bogatija za paket knjiga koji su toj ustanovi donirali pokrajinski ombudsman i Gradska biblioteka u Novom Sadu.

Pokrajinski ombudsman i Gradska biblioteka donirali knige Dečjoj bolnici


Sva deca, bez obzira na to gde se nalaze, imaju pravo na srećno detinjstvo i dostojanstven život, a u periodu kada su zbog bolesti sprečeni da zajedno sa vršnjacima provode vreme, knjige im mogu biti odlični prijatelji. Upravo time su se pri izboru poklona vodili organizatori akcije.

- I za vreme boravka u ustanovama kao što je ova, oni imaju pravo i da nastave sa obrazovanjem, da rade na sebi. Ne odnosi se samo na školsku, već i predškolsku decu. Zbog toga bismo voleli da u narednom periodu saradnju proširimo ne samo na decu koja čitaju, nego i na onu koja to tek treba da nauče, ili su u procesu čitanja. Zbog toga, bez obzira na to što im želimo što kraći boravak ovde, treba da imaju optimalne uslove, kakve bi trebalo da imaju uopšte u životu – rekla je prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman.

Knjige moraju biti posebno pripremljene zbog predostrožnosti, kako bi deca mogla da ih koristi, iatakla je v. d. direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine doc. dr Jelena Antić.

- Verujem da će im to dobro doći i da će im pomalo i ublažiti njihovu muku dok su ovde smešteni. Mnoga odeljenja imaju svoje mini biblioteke, a posebno je to na onim delovima gde su deca hospitalizovana duže, kao što je onkološko odeljenje. Tamo je još i najveća biblioteka - kaže v. d. direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine doc. dr Jelena Antić.

Međunarodni dan deteta obeležava se širom sveta od 1954. godine, sa ciljem promovisanja dečijih prava i obaveza. Ta prava utvrđena su posebnom Konvencijom koju su ratifikovale 193 zemlje.



Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?