Pola godine protesta „Jedan od pet miliona“

21:06:00 08.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Protest „Jedan od pet miliona“ održan je večeras u Novom Sadu i u drugim gradovima širom Srbije.

Pola godine protesta „Jedan od pet miliona“

foto: twitter 1od5miliona_ns

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da je glavni grad Vojvodine postao „mesto kriminala“.

- Novi Sad je za nas u Vojvodini centar, ali se ovde danas uništavaju zelene površine, zidaju se megalomanski poslovni objekti, profit je ispred potreba građana… Od mirnog grada, Novi Sad je postao mesto kriminala, ali policija hapsi studente i srednjoškolce, a ne kriminalce - rekla je Rakić na protestu u Novom Sadu.

Narodna poslanica Marinika Tepić navela je u svom obraćanju okupljenim građanima da je uspeh to što su građani pritiskom uspeli da izdejstvuju da Jutka i Simonović budu smenjeni. Prema njenim rečima, od pre nekoliko dana napisano je crno na belo i u izvestaju Evropske komisije i Fridom hausa da „živimo u zemlji u kojoj slobode nema, da zemlja grca u korupciji, jer ne može ništa da se uradi bez partijske knjižice“.

Tepić je ocenila da se predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić „povukao u mišju rupu“ jer ne sme da raspiše izbore, a ponovila je i da na izbore neće izaći ako ne budu u skladu sa njihovim zahtevima.

Advokat Vladimir Gajić je naveo da se sistem u Srbiji može promeniti ako se najpre ispune dva uslova: da se zabrani rad SNS, SRS i SPS i da se demontira državna služba bezbednosti. On je apelovao na građane da ne odustaju i da moraju da se odupru diktaturi, ako ne žele da budu robovi.

Student Stefan Simić je rekao da građani ne smeju da se povuku sa protesta, jer im se u suprotnom „crno piše“.

Funkcionerka Pokreta Dveri Marija Janjušević je tokom svog govora podigla transpranet na kojem je pisalo „Kosovo je Srbija“ i zahvalila se selektoru fudbalske reprezentacije Crne Gore Ljubiši Tumbakoviću i pojedinim fudbalerima što su odbili da vode i igraju kvalifikacionu utakmicu sa reprezentacijom Kosova.

Učesnici protesta su posle skupa na Pozorišnom trgu krenuli u protestnu šetnju centrom grada, a kolona se kretala Trgom slobode i Zmaj Jovinom ulicom, Trgom republike i ulicama Žarka Vasiljevića i Dunavskom, pa je ponovo ušla u Zmaj Jovinu i dalje se preko Trga slobode vratila na mesto odakle je i krenula.

Novosadskom protestu prvi put su prisustvovale i članice socijaldemokratskih partija iz Evrope, koje su u Novi Sad došle kao gošće Demokratske stranke.

Večeras je bilo prvo okupljanje Novosađana u subotu, kako bi zajedno sa ostalim građanima Srbije u isto vreme obeležili pola godine od početka protesta „Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama“.

Na kraju protesta je najavljeno novo okupljanje u redovnom terminu u petak 14. juna u 19 časova na Pozorišnom trgu, kao i da će se aktivnosti protesta proširiti i na druge aktivnosti u Novom Sadu, kao što je odbrana Limanskog parka i drugih delova grada koji su ugroženi delovanjem aktuelne gradske vlasti.

Deo protestne šetnje možete pogledati OVDE.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.4 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?