Polaganjem venaca obeležen Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

18:11:00 25.11.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Danas je 98 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i tim povodom su položeni venci na spomen ploču na Trgu slobode.

Polaganjem venaca obeležen Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Južnih Slovena 25. novembra 1918. godine donela je u Novom Sadu odluku o prisajedinjenju Bačke, Baranje i Banata Kraljevini Srbiji. Prethodnog dana istu odluku je usvojila Skupština Srema u Rumi. Odluka Velike narodne skupštine bila je svojevrsni izraz vekovnog nastojanja Srba i drugih naroda s prostora nekadašnje Južne Ugarske da uobliče teritoriju na kojoj će ostvariti svoja puna nacionalna prava.

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji ne simbolizuje samo ostvarenje vekovnog sna Srba koji su živeli severno od Save i Dunava, već i da je to jedan od najsrećnijih datuma u istoriji Novog Sada.

- Ono na šta smo takođe ponosni jeste činjenica da su na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji održanoj u Novom Sadu na današnji dan pre 98 godina, glasale i žene i da je još tada pokazan visok stepen demokratičnosti u našoj zajednici - rekao je Vučević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je ovo je veliki dan za sve građane u Vojvodini i celoj zemlji, koji je ugrađen u temelje Republike Srbije, jer simbolizuje borbu za slobodu i zajedništvo.

Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine koja se nalazi na zgradi nekadašnjeg hotela ''Grand'' vence su takođe položili predstavnici Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog saveta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Konstantin

, *.dynamic.sbb.rs

Ovo treba podvući i naglasiti, PRISAJEDINJENJE, iz čega proističe da isto tako može i da se RAZJEDINI !!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?