Politička prepucavanja zbog Promenade

17:09:00 14.09.2018, Komentara: 2

Novi Sad – Izgradnja „Promenade“, odnosno navodno neadekvatno urađena hidroizolacija, uzburkala je novosadske političare i to dva meseca pred očekivano otvaranje.

Politička prepucavanja zbog Promenade


Prvo se oglasio predsednik LSV Nenad Čanak koji je saopštio da investitor i nadležne gradske službe pod hitno moraju da reše problem sa podzemnim vodama, kako ne bi došlo do nesagledivih posledica po komunalnu infrastrukturu i normalan život u Novom Sadu. Potom se javio lokalni DSS koji je pozvao ligaše koji učestvuju u radu gradske vlasti da podnesu ostavke, a Građanska Vojvodina je pozvala građane da se samoorganizuju i da brane zdravlje i život sebe i svoje dece.

Čanak je saopštio da investitori „Promenade“ nisu poštovali projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra i nisu na odgovarajući način rešili problem sa podzemnim vodama.

- Svima koji barem malo poznaju Novi Sad i Vojvodinu veoma su dobro poznati problemi sa podzemnim vodama i sa peskovitim tlom na kojem su izrasli i čitavi gradovi. Nakon što su shvatili da su na taj način napravili problem, investitori su oko objekta izgradili bunare pomoću kojih crpe višak podzemnih voda i tu vodu u ogromnim količinama potom potiskuju u kanalizaciju. Posledica toga je da je ionako preopterećena kanalizacija sada još dodatno opterećena, što može da dovede do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina. Takođe, ovo rešenje smanjuje nivo vode u bunarima iz kojih JKP „Vodovod i kanalizacija“ crpi pijaću vodu za Novosađane. To znači da će, ukoliko se pod hitno ne preduzmu odgovarajuće mere, Novom Sadu zapretiti i moguća nestašica pijaće vode. I to nije sve. Kao posledica crpljenja podzemnih voda ispod objekta buduće „Promenade“, opada nivo podzemnih voda i u okolini, što bi za posledicu u skoroj budućnosti imalo pravu katastrofu, pre svega za naselje Liman, gde bi brojne zgrade mogle početi da tonu, da pucaju pa čak i da se ruše - naveo je Čanak.

On je dodao da, pošto postoje načini da posledice preduprede, investitor treba da odmah, bez oklevanja, i bez obzira na troškove preduzme odgovarajuće građevinske mere. A nakon toga da se utvrdi odgovornost onih koji su menjali projekat izgradnje objekta.


Politička prepucavanja zbog Promenade

foto: DSS



DSS je naveo da je projektno rešenje, u cilju ogromnog pojeftinjenja tokom izgradnje, izmenjeno, na štetu čitavog grada, a u korist investitora. Upitali su i ko će sada da plati vodni resurs koji se danonoćno ispumpava i baca i ko će biti odgovoran za smanjenje količine čiste podzemne vode koja je mogla biti upotrebljena.

- Ko će da plati oštećenja ili urušavanje okolnih zgrada? Nadamo se da to neće biti Novosađani štetom na svojim i javnim objektima, uvećanim računima objedinjene naplate, nego samo ova nestručna i bahata vlast na skorašnjim izborima – upitao je DSS.

Reagovala je i Građanska Vojvodinu koju čini više nevladinih organizacija, pozvavši građane da brane zdravlje i život sebe i svoje dece. Oni zahtevaju od gradskih vlasti da se odmah zaustavi gradnja „Promenade“.

- Pitamo se kako je moguće da su nadležni organi dopustili da se ovako nešto desi, šta su radile nadzorne i inspekcijske službe, šta je radio gradonačelnik, sem što je sanjao o rušenju Spensa, a dosanjao da će se investicijom u ovaj besmisleni „kapitalni objekat“ srušiti pola Novog Sada, dok će celi grad ostati bez kanalizacije i bez pijaće vode - kažu u Građanskoj Vojvodini.

Do sada se nije oglasio niko iz kompanije „NEPI Rokkasl“ koja je investitor, kao ni od nadležnih gradskih službi. TC „Promenada“ bi prema ranijim planovima trebalo da bude otvorena 15. novembra, u suprotnom će investitor plaćati kaznene poene.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

UzaludnaPanika

, *.cgn.dynamic.surfer.at

Zgrade na Limanima i Grbavici svakako tonu vremenom jer je to nekadašnje močvarno područje. Članak uvek gura nos, gde mu nije mesto. Promenada je ubedljivo najveća investicija u Novom Sadu i biće jedina ekološka građevina sa takozvanim zelenim biološkim krovovima. Oni kojima ovaj tržni centar najviše smeta su preduzetnici u gradu, kojima će se otvoriti konkurencije u Promenadi, a što se tiče geološkog tla u našem gradu, uvek je bilo nestabilno može se desiti da dođe do kompletne pustinjske suše ili visokovodenih poplava..


Nina Ž.

, *.dynamic.isp.telekom.rs

U ul.Kraljevica Marka Galens gradi tzv. Kraljev park. Voda se ispumpava godinu dana. Zida se oko 700 stanova. To je mnogo veci projekat od Promenade. Da li to znaci da je ovde sve uradjeno kako treba ili Liman i njegova sudbina imaju veci znacaj?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1000.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?