Poljoprivrednici protestuju ispred zgrade Banovine, blokada puteva u više gradova u Srbiji

17:08:00 09.08.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Stotinak poljoprivrednika blokiralo je danas saobraćaj na Bulevaru Mihajla Pupina ispred zgrade Banovine kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u agraru.

Poljoprivrednici protestuju ispred zgrade Banovine, blokada puteva u više gradova u Srbiji


Okupljeni ratari traže da se proglasi elementarna nepogoda, 300 evra subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju, kao i da se sve zaostale subvencije isplate.

Njihovi zahtevi su i da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te da gorivo za jesenje radove bude po 170 dinara na svim pumpama, ali i da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

Takođe, jedan od glavnih zahteva je ukidanje zabrane izvoza žitarica, uljarica i određivanje minimalne cene pšenice, koju su već ovršili i predali.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović došao je u Novi Sad i obećao niz mera, ali okupljeni ratari čekaju pismene garancije.

Kako prenosi 021.rs, Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati i razgovore o jesenjoj setvi i cenama. Takođe, u narednih 60 sati trebalo bi da bude doneto rešenje o olakšicama za gorivo. Nedimović je naveo i da će razgovarati sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem o navodnjavanju, jer je to u nadležnosti Pokrajine. On je dodao da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će se na osnovu toga doneti mere. Ministar je rekao da je morala da se uvede zabrana na izvoz i da će, čim se steku uslovi, ista biti ukinuta. Naveo je i da postoji mogućnost da se radna grupa proširi kako bi se ovaj problem rešio.

Inače, poljoprivrednici, nezadovoljni svojim položajem, danas su organizovali proteste u više gradova u Srbiji.



Izvor: novisad.com, Dnevnik, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 994.2 mb
Vetar: 5 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?