Poljoprivrednici za danas najavili proteste u više gradova,a u Novom Sadu kod Novosadskog sajma

08:05:00 16.05.2023, Komentara: 1

Novi Sad – Poljoprivrednici su, nezadovoljni pregovorima u Vladi, za danas najavili proteste, odnosno protestnu vožnju u više gradova, a u Novom Sadu kod Novosadskog sajma.

Poljoprivrednici za danas najavili proteste u više gradova,a u Novom Sadu kod Novosadskog sajma


Osim u Novom Sadu, protesti su planirani i u Subotici, Somboru, na putu Kula – Crvenka, Pančevu, Bavaništu, Bogatiću, Požarevcu, Loznici, Mrčajevcima...

Kako kažu poljoprivrednici, na jučerašnjem sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić nije postignut nikakav dogovor. Oni su izneli svoje zahteve, ali nijedan nije ispunjen i, prema njihovim rečima, primorani su da u devet časova krenu u proteste.

- Stajaće se pored puta, a posle toga uslediće jače mere. U prvom delu protesta nećemo maltretriati građane…Stajaćemo pored puta - rekao je predsednik Udruženja „Stig“ Nedeljko Savić za N1.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu.

Traže da zagarantovana cena mleka bude 78 dinara + PDV, a premija za mleko 20 dinara i da budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode.

Poljoprivrednici zahtevaju i da bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.


Pretnje jednom od organizatora protesta

Jedan od organizatora protesta poljoprivrednika izjavio je za portal N1 da mu je javljeno da je grupa od 20-ak momaka došla u njegovo selo, u kafić, na navnodni razgovor s njim.

- Jedan od prijatelja koji se tu zatekao javio mi je i rekao „Bato, ako te gde nađu, ovi ne praštaju, ne znam šta da radiš – beži“ - ispričao je Mileta Bata Slankamenac iz Gospođinaca za N1 i dodao da su, nakon što je obavestio poliiciju, pripadnici MUP-a sošli kako bi zaštitili njega i članove njegove porodice.



Izvor: novisad.com, N1


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Brine

, *.dynamic.sbb.rs

Pošaljite novinara da obiđe kuće i imanja tih protestanata, da prikažu narodu kako žive šta imaju šta voze


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
11°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 1004.9 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?