Položen kamen temeljac kovid bolnice na Mišeluku

16:04:00 28.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Kamen temeljac za gradnju kovid bolnice na Mišeluku postavljen je danas u prisustvu predstavnika državne, pokrajinske i gradske vlasti. Buduća bolnica imaće 19.500 kvadrata i u njoj će biti 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi.

Položen kamen temeljac kovid bolnice na Mišeluku


Planirano je da bolnica bude gotova do 1. septembra i da, osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, budu sagrađeni kuhinja, magacin, magacin apoteke, kapela, kotlarnica i prostor za medicinske gasove, uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine. U samoj bolnici će biti dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta i drugi prateći prostori.

Gradnja bolnice bi trebalo da košta 4,15 milijardi dinara, koji su izdvojeni iz republičkog budžeta, dok će Novi Sad dati 250 miliona dinara iz gradskog budžeta za komunalno opremanje.

Najavljeno je da će nakon završetka epidemije kovid bolnica poslužiti kao Gradska bolnica. Za sada je predviđeno da objekat radi kao deo KCV-a, a naknadno će biti donete odluke kojima će ovaj objekat postati zasebna zdravstvena ustanova.

Nije saopšteno ko su svi izvođači radova, a mediji navode da su na Mišeluku viđeni radnici sa oznakama firme Termomont, Vojnograđevinske ustanove „Beograd“ i firme „Bauwesen“ iz Lazarevca koja je radila već na izgradnji kovid bolnica u Kruševcu i Batajnici.

Položen kamen temeljac kovid bolnice na Mišeluku


- Ova investicija je garant naše budućnosti i naš džoker u borbi protiv kovida 19. U Novom Sadu je potpuno drugačija situacija u odnosu na prvo poluvreme, kada smo gubili fabrike, nismo investirali u bolnice i domove zdravlja. Od danas menjamo ambijent ovog dela Petrovaradina i Sremske Kamenice, gde će parcele biti neuporedivo skuplje, jer stiže kompletna komunalna infrastruktura i sledi potpuni preporod – naglasio je Miloš Vučević.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da u celoj Vojvodini ima 170 kreveta intenzivne nege, a u budućoj bolnici će biti 220 kreveta intenzivne nege.

Igor Mirović podsetio je na to da su u toku i radovi na izgradnji B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine, kao i Kamenice 3.

foto: Pokrajinska vlada


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 36%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 1 m/s, NNE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?