Ponovo radi sat na Petrovaradinskoj tvrđavi

09:09:00 28.09.2016, Komentara: 1

Novi Sad – Sat na Petrovaradinskoj kuli od sinoć se opet oglašava na svaki pun sat. Zahvaljujući Rotari klubu „Novi Sad“, satni mehanizam i zvonik na Petrovaradinskoj kuli su automatizovani i majstor u penziji Lajoš Lukači, koji je navijao ovaj mehanizam punih 30 godina, sada može da odmori.

Ponovo radi sat na Petrovaradinskoj tvrđavi

foto: Grad Novi Sad

Automatizacija satnog mehanizma, koji je u Novi Sad donela carica Marija Terezija početkom 18. veka, urađena je tako da nijedan od originalnih delova nije oštećen ili uklonjen. Uz to, pokidane sajle zvona su zamenjene i ono je ponovo, nakon skoro pola veka, stavljeno u funkciju. U sklopu radova izvršeno je čišćenje unutrašnjosti kule sata i zamena dotrajalih drvenih platformi i merdevina. U kulu je uvedena struja, stavljena je led rasveta, montirani su motor reduktori i kontrolor motora da bi radio i kad ima i kad nema struje, a majstor Lukači je osposobio staro zvono, podmazao i očistio mehanizam.

Duško Bošković, nekadašnji predsednik Rotari kluba „Novi Sad“, na čiju inicijativu su se rotarijanci i upustili u ovu pustolovinu, kaže da je dokumentacija za radove na satu pripremana pola godine, a toliko su trajali i sami radovi. Novac su dali i članovi Rotari kluba, ali i donatori. Kako je istakao Bošković, više od milion dinara je skupljeno od donacija u novcu, materijalu i projektima.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović izjavio je na svečanosti povodom puštanja u rad automatizovanog satnog mehanizma da Petrovaradinska tvrđava predstavlja kulturno-arhitektonsko blago Novog Sada.

- Sat kula na jednom od simbola grada Novog Sada, potiče iz Alzasa u Francuskoj, zemlji gde jedino postoji veća tvrđava od ove u Petrovaradinu, na tlu Evrope. Članovi ''Rotari kluba'' su prepoznali značaj Tvrđave i takozvanog pijanog sata po kojoj su Novi Sad i Petrovaradin prepoznatljivi, i hvala im. Hvala i majstoru Lukačiju, koji se tako revnosno tri decenije brinuo o satu – istakao je Petrović.

Na samoj svečanosti otkrivena je i ploča sa znakom „Rotarija“ i navedenim svim donatorima i prijateljima akcije.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Bóbán-Warnusz Erzsébet

, *.catv.fixed.vodafone.hu

Nadam se, da se na ploči nalazi i ime gospodina Lukačija.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
26°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 991.9 mb
Vetar: 4 m/s, N
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?