Porazna statistika: U nasilju u porodici ubijeno više desetina žena

09:11:00 25.11.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ali statistika je porazna. Više desetina žena ubijeno je u porodičnom nasilju tokom prošle godine, a samo u Vojvodini, policija je zbog toga intervenisala više od 7000 puta. Žrtve su najčešće bile žene, a nasilnici njihovi sadašnji ili bivši partneri, ukazao je Pokrajinski zaštitnik građana.

Pokrajinski ombudsman naglašava da institucije, osim fizičkog, u dovoljnoj meri ne prepoznaju druge oblike nasilja i da se iz godine u godinu povećava broj registrovanih slučajeva nasilja.

Porazna statistika: U nasilju u porodici ubijeno više desetina žena

- Policija, koja češće nego ranije podnosi krivične prijave, još uvek najviše koristi meru upozorenja. Tako se završilo čak 80 odsto intervencija u sedam policijskih uprava u Vojvodini – navodi Pokrajinski zaštitnik građana.

Mere zaštite se ne sprovode efikasno. Sudovi na teritoriji Vojvodine prošle godine izrekli su samo 156 mera zaštite, od kojih 39 odsto čini zabrana daljeg uznemiravanja člana porodice, 28 odsto su mere zabrane približavanja na određenoj udaljenosti, a 25 odsto mere zabrane pristupa u prostor oko mesta stanovanja ili mesta rada člana porodice. Nije izdat nijedan nalog za hapšenje, a za iseljenje je izdato samo 13 naloga.

Osim žena, nasilje u porodici trpe i stariji članovi porodice, ali i deca koji su, pored toga što svedoče nasilju, često i sami žrtve.

Pokrajinski ombudsman upozorava da se praktičnim tolerisanjem nasilja žrtve osećaju u usamljeno i bespomoćno.

- Ignorisanjem i tolerisanjem, kao i blagom kaznenom politikom prema počiniocima nasilja nad ženama i u porodici šalje se poruka da je ono legitimno i prihvatljivo – navodi se u njihovom saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 994.2 mb
Vetar: 5 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?