Poslata aplikacija Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

10:09:00 09.09.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad zvanično je poslao finalnu aplikaciju u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Poslata aplikacija Novog Sada za Evropsku prestonicu kulturefoto: novisad.rs

Na konferenciji za novinare, koju su održali član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i predsednik Organizacionog odbora ''Novi Sad 2021'' Nemanja Milenković, govoreno je o nedavno usvojenoj Strategiji kulturnog razvoja Grada Novog Sada, a predstavljeni su i rezultati istraživanja agencije Ninamedia o stavovima građana o kandidaturi za EPK.

Milenković je rekao da je kandidatura projekat svih Novosađana, bez obzira na to da li su saglasni ili ne oko mnogih pitanja, pa i toga da li Novi Sad zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture.

"O tome će uostalom odlučiti članovi Panela nezavisnih eksperata iz oblasti kulture, koje je imenovala Evropska komisija dolaskom u Novi Sad 29. septembra i konačnom odlukom 13. oktobra u Briselu kada ćemo braniti boje našeg grada,” rekao je Milenković.

Rožić je istakao da je pokretanje projekta Novi Sad 2021. bilo motivisano idejom da se povežu ljudi u Evropi i da se poveća svesnost o zajedničkoj istoriji i vrednostima.

"Pokazali smo da građani i stručna javnost, to jest oni koji stvaraju kulturno-umetničke vrednosti, imaju pravo da učestvuju u donošenju za njih važnih odluka", rekao je Rožić.

Inače, istraživanje agencije Ninamedia o stavovima građana o kandidaturi za EPK, pokazuje da je 77 odsto građana upoznato sa činjenicom da je Novi Sad kandidat za titulu EPK i da su centri kulture u Novom Sadu Srpsko narodno pozorište, Matica Srpska, mentalitet i ponašanje ljudi, EXIT i Petrovaradinska tvrđava, muzeji i Zmajeve dečje igre.

Čak 84,8 odsto Novosađana podržava izdvajanje novca iz budžeta Grada za potrebe kandidature. Istraživanje je pokazalo i da posebno pripadnici najmlađe populacije veruju da je potrebno ulagati u kulturu, dok oni malo stariji tvrde da je kultura važna, ali su Novom Sadu potrebna i infrastrukturna ulaganja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 3 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?