Posle 11 godina suđenja Goran Davidović osuđen na godinu dana zatvora

19:10:00 30.10.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Vođa zabranjenog Nacionalnog stroja Goran Davidović osuđen je danas pred novosadskim Višim sudom prvostepenom presudom na godinu dana zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ 2007. godine kod Doma vojske.

Posle 11 godina suđenja Goran Davidović osuđen na godinu dana zatvora


Drugi optuženi u ovom postupku, Nedeljko Pešić, dobio je kaznu od godinu dana i dva meseca.

Ova presuda nije konačna, jer i Davidović i Pešić imaju pravo na žalbu o kojoj će odlučivati Apelacioni sud. Davidović je na presudu reagovao na svom Tviter nalogu tvrdnjom da je suđenje bilo nezakonito i da će se žaliti na presudu.

Inače, Davidoviću se sudilo u odsustvu jer se tokom 11 godina suđenja nije pojavio u sudnici, a prema poslednjim podacima on se nalazi u Italiji.

Podsetimo, 7. oktobra 2007. godine, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od glavešina nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja. Incident se dogodio kada je učesnike šetnje „Stop fašizmu“ u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Veća grupa pripadnika Nacionalnog stroja predvođena Goranom Davidovićem tada je uhapšena, a do danas su samo osuđeni Dolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle više godina odlaganja suđenja, sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice i osuđeni su na minimalne kazne.

Sudija Slobodanka Gutović rekla je prilikom izricanja današnje presude da „njihovi motivi nisu bili odlučujući pri donošenju presude, već krivično delo koje su počinili“, odnosno izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Ona je, između ostalog, kazala i da je dokazano da su iz kolone građana poletele prve kamenice, što je izazvalo incident, ali se „dovodi u pitanje koja je bila pozadina svega toga“.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora, ali je prema rečima sudije, Davidović dobio minimalnu kaznu jer je utvrđeno da je osuđen za isto krivično delo pre ovog događaja. U pitanju je Davidovićev upad sa grupom neonacista na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2005. godine, za šta je kasnije osuđen na godinu dana zatvora.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?