Posle 14 godina, ponovo se priča o promenama na keju - kafić, pasarela i vidikovac

19:12:00 15.12.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Predlog plana detaljne regulacije prostora između Keja žrtava racije, Beogradskog keja i Dunava, koji uključuje izgradnju turističko-ugostiteljskog objekta, pasarele i tornja sa vidikovcem, u petak će se naći pred odbornicima Skupštine grada.

Posle 14 godina, ponovo se priča o promenama na keju - kafić, pasarela i vidikovac


Područje obuhvaćeno planom je gotovo u celosti urađeno prilikom rekonstrukcije keja koja je započeta 2009, a završena 2011. godine. Međutim neke zamisli iz ovog plana nisu do danas ostvarene. Jedna od njih je i turističko-ugostiteljski objekat između prvog i četvrtog putničkog pristaništa. Tačna lokacija ovog objekta biće određena nakon sprovedenog urbanističko-arhitektonskog konkursa, navodi se u planu. Prizemni objekat bi trebalo da pokriva maksimalno 100 kvadrata i da ima ravni ili kosi krov. Od vizuelnih zahteva koje bi trebalo da ispunjava, ističu se „prepoznatljiv, savremeni izgled“. Izabranim materijalima trebalo bi da unese „jedan novi, moderan duh vremena u ceo potez obale Dunava“. Predviđeno je da zidovi budu napravljeni od transparentnih materijala.

Budući da je reč o području odbrane od poplava, zahteva se da arhitektonsko rešenje bude takvo da je moguće lako postavljanje i uklanjanje u slučaju visokih voda, odnosno da nema ukopanih temelja.

Takođe, predviđena je i izgradnja liftovskog tornja sa vidikovcem i pešačkom pasarelom, da bi se turistima, osobama sa invaliditetom, pešacima i biciklistima olakšao prolaz. Ovi objekti bi trebalo da se nađu naspram izlaza Dunavske ulice na Beogradski kej.

Planirano je da se liftovski toranj sastoji od panoramskog lifta, stepenica, kao i prostora za prodaju suvenira i da bude maksimalnog gabarita devet kvadrata. Natkrivena platforma, odnosno vidikovac, biće visok pet metara. Pasarela treba da bude veza platforme na liftovskom tornju i platoa ispred Muzeja Vojvodine, povezana kosom rampom unutar parcele koja pripada Klubu vojske i da bude u korelaciji sa turističko-ugostiteljskim objektom.

I ovi objekti treba da budu građeni bez ukopanih temelja, kako se ne bi poremetila struktura odbrambenog nasipa.

Od drugih stvari koje nisu realizovane prilikom velike rekonstrukcije keja, planirana je i izgradnja dečijeg igrališta između ulica Episkopa Visariona i Marka Miljanova, parking u delu saobraćajnice od ulice Marka Miljanova do mosta (uz košarkaški teren) i još jedno pristanište, uz koje će biti izgrađen i parking za predstavnike carine i granične policije.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.9 mb
Vetar: 2 m/s, E
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?