Posle tri godine, uskoro će ponovo saobraćati voz na pruzi Beograd-Novi Sad

16:03:00 16.03.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Posle više od tri godine, od subote, 19. marta trebalo bi da ponovo saobraća voz na pruzi Beograd-Novi Sad. Za sada ne postoji mogućnost kupiti kartu za tu deonicu, niti proveriti red vožnje.

Posle tri godine, uskoro će ponovo saobraćati voz na pruzi Beograd-Novi Sad


Međutim, ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će u subotu biti otvorena pruga Beograd - Novi Sad, kojom će vozovi putovati brzinom od 200 kilometara na sat. Mali je naveo da će putovanje od Beograda do Novog Sada trajati 28 minuta. To je potvrdio danas i predsednik Aleksandar Vučić koji je pojasnio da je otvaranje bilo planirano za 15. mart, ali je odloženo četiri dana kako bi prisustvovalo državno rukovodstvo Mađarske.

Saobraćaće tri vrste vozova - intersiti, regio-ekspres i regio, koji će se razlikovati po broju stanica na kojima će stajati, a satim tim i po vremenu putovanja.

Dužina putovanja

Svakog dana će biti 18 polazaka iz oba grada, prvi u 5:25 iz Beograda, odnosno 5:28 iz Novog Sada. Poslednji će kretati u 22:02 iz Novog Sada, a u 22:20 sa stanice Beograd centar, odnosno Prokopa.

Intersiti vozovi će biti najbrži i stizaće na odredište za 36 minuta, pošto će imati samo jednu međustanicu i to na Novom Beogradu. Putovanje regio-ekspresom će trajati 49 minuta, pošto će se zaustavljati na sedam međustanica - Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci. Najsporiji će biti regio vozovi koji će putovati između 55 i 57 minuta, a stajaće na 11 međustanica. U pitanju su Novi Beograd, Tošin Bunar, Zemun, Zemun Polje, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci i Petrovaradin.

Najveću brzinu od 200 km/h vozovi će razvijati na delu od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački Vinogradi, u dužini od 41,4 kilometara.

Putnike će prevoziti stariji tip elektromotorne garniture, ali i dve nove „Štadlerove“ dabl-deker garniture sa 314 mesta, 12 kliznih vrata, aparatima za kafu, delom za bicikle i presvlačenje beba i besplatnim internetom. Stjuardi i stjuardese će prodavati kafu, sokove i drugo piće, grickalice, salate, sendviče, a plaćanje će osim u kešu biti moguće i karticama.

Posle tri godine, uskoro će ponovo saobraćati voz na pruzi Beograd-Novi Sad


Novo ime za novi voz

Inače, voz je pre nekoliko dana i zvanično dobio ime „Soko“. Čini ga stilizovana glava sokola u bojama srpske zastave i ćirilični natpis „Soko“ ispod nje. Tvorac ovog idejnog rešenja, koji će dobiti nagradu od milion dinara, je Andrija Arsić iz Trstenika.

Podsetimo da su, zbog radova na rekonstrukciji pruge, vozovi od Beograda do Novog Sada prestali da saobraćaju 1. februara 2019. godine. Tadašnja potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović izjavila je tada da vozovi neće saobraćati oko godinu dana. Rekonsturkcija pruge između Beograda i Novog Sada deo je projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju. Početak radova na ovom projektu 23. decembra 2015. najavio je tadašnji premijer Aleksandar Vučić, kada je procenjivao da će posao biti gotov za 2,5 godine. Radovi na deonici od Novog Sada do Budimpešte tek su počeli i očekuje se da će biti gotovi do 2024. ili tokom te godine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1000.2 mb
Vetar: 1 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?