Posle valjkastih crva, u vodi u Sremskoj Kamenici pronađene bakterije

15:09:00 12.09.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Bura oko pijaće vode se ne stišava. Danas je društvenim mrežama počeo da kruži izveštaj, odnosno mišljenje o ispravnosti vode za piće u Sremskoj Kamenici, a u kojem je navedeno da je voda neispravna zbog prisustva mikroorganizma pseudomonas aeruginosa (široko rasprostranjena i otporna bakterija). Kako je navedeno u mišljenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, ta voda nije za piće.

Posle valjkastih crva, u vodi u Sremskoj Kamenici pronađene bakterije


Uzorak vode u IZJZV odneo je građanin jer je želeo da vidi kakva je ispravnost vode. Voda je uzorkovana 5. septembra, a odgovor je poslat pet dana kasnije, odnosno 10. septembra.

– U odnosu na savremena stručna saznanja, utvrđeno prisustvo mikroorganizma pseudomonas aeruginosa predstavlja opasnost po zdravlje osetljivog dela populacije (deca, trudnice, dojilje, stare i bolesne osobe). Voda se ne preporučuje za upotrebu dok se primenom odgovarajućeg tehničkog/tehnološkog postupka ne obezbedi zdravstvena ispravnost vode za piće – navedeno je u zvaničnom dokumentu koji je potpisao prim. dr Emil Živadinović, šef Odseka za humanu ekologiju i lekar specijalista higijene i medicinske ekologije.

Podsećamo, u avgustu su u vodi u Novom Sadu pronađeni valjkasti crvi, a Gradska uprava uveravala je građane da je voda ipak bezbedna. Institut za javno zdravlje Vojvodine je potvrdio da su u vodi prisutne nematode (valjkasti crvi), nakon čega je sa njegovog čela smenjen dosadašnji direktor epidemiolog Vladimir Petrović. Na njegovo mesto postavljena je stomatološkinja Milena Tabaković, inače ćerka guvernerke Jorgovanke Tabaković. Nova direktorka Higijenskog je analizu vode proglasila poslovnom tajnom, zbog čega su protiv nje predstavnici opozicionih stranaka danas podneli krivičnu prijavu Psnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

O ovom problemu se niko od nadležnih iz JKP "Vodovod i kanalizacija, Institut za javno zdravlje Vojvodine i gradskih vlasti nije oglasio.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1019.5 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Uto 4° - 21° Pretežno sunčano
Sre 5° - 20° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?