Postignut dogovor o praksi studenata medicine na KCV

16:05:00 23.05.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Predstavnici Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Kliničkog centra Vojvodine danas su postigli dogovor o rešenju problema nastalog zabranom izvođenja praktične i teorijske nastave studenata i specijalizanata u prostorijama KCV. Praksa se nastavlja već sutra.

Postignut dogovor o praksi studenata medicine na KCV


Kako je saopštila Pokrajinska vlada, na današnjem sastanku direktora KCV i dekana Medicinskog fakulteta sa sekretarom za zdravstvo Zoranom Miloševićem dogovoreno je da će rukovodstvo Medicinskog fakulteta odmah pristupiti iznalaženju krajnjih rešenja u vezi sa načinom finansiranja praktične nastave, a da će KCV do tada izaći u susret studentima medicine i dopustiti nesmetano obavljanje nastave. Potpisan je sporazum o međusobno regulisanim obavezama koji će stupiti na snagu 15. oktobra 2018. godine sa početkom nove školske godine.

Iako nesporazum traje već 18 meseci, baš sada je bilo odlučeno da se prekine praksa. Na kraju školske godine, kada studenti bez obavljene prakse ne mogu da overe semestre, a samim tim ni da polažu ispite. U saopštenju sa današnjeg sastanka nije navedeno da li će traženi iznosi za plaćanje ostati ili će biti umanjeni, niti ko garantuje da se slična situacija neće dogoditi na početku sledeće godine.

Podsetimo, sukob između uprave Kliničkog centra Vojvodine i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu zbog ugovora o saradnji na obavljanju prakse studenata, rezultirala je zabranom studentima da obavljaju praksu. Problem je nastao jer je KCV tražio da naknada za praktičnu nastavu za jednog studenta iznosi 10.000 dinara po semestru. Za specijalizante koji nisu zaposleni u KCV, Medicinski fakultet treba da plati toj zdravstvenoj ustanovi 50.000 dinara godišnje, a 100.000 za specijalizante koji rade u Kliničkom centru Vojvodine. Fakultetu ovo nije odgovaralo, a KCV je na tome insistirao, pa je 18. maja Medicinskom fakultetu stiglo obaveštenje od v.d. direktora KCV Petra Slankamenca da će praksa za studente biti obustavljena 21. maja.

Javnost, a i mediji, spekulišu da u pozadini ovog sukoba stoje previranja oko izbora za dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a koji se mesecima opstruišu. Naime, članovi Saveta fakulteta koji bi trebalo da odlučuju o izboru za novog dekana - a biraju između aktuelnog upravnika Betanije Tihomira Vejnovića i sadašnje dekanice Snežane Brkić - uporno se ne pojavljuju na sednicama zbog čega nema kvoruma za glasanje. Jedan od onih koji se ne pojavljuje je upravo v.d. direktora KCV Petar Slankamenac. Na Medicinskom fakultetu, s druge strane, trenutno je vanredna poseta budžetske inspekcije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?