Postoji li sremska strana Novog Sada?

19:11:00 10.11.2015, Komentara: 2

Novi Sad - Ako našim sugrađanima postavite pitanje da li postoji sremska strana Novog Sada, mnogi će odgovoriti negativno. Ali, iako zvuči nelogično, Petrovaradin i Sremska Kamenica su deo užeg gradskog jezgra grada Novog Sada!

Ne tako davno, i Sremska Kamenica i Petrovaradin su bila posebna naselja. No, u današnje vreme, Statutom Grada Novog Sada definisano je da se Grad Novi Sad sastoji od dve gradske opštine: Gradske opštine Novi Sad (koja obuhvata bački deo Novog Sada sa okolnim naseljima, i Gradske opštine Petrovaradin (koja obuhvata sremski deo Novog Sada sa okolnim naseljima).

Petrovaradin i Sremska Kamenica se, zbog blizine najužem delu Novog Sada na bačkoj strani, svrstavaju u uže gradsko područje, i čine jedinstvenu celinu, kao što se može videti na mapi:

Postoji li sremska strana Novog Sada?Legenda: tamnoplava - uže gradsko jezgro, svetloplava - Gradska opština Novi Sad, svetlozelena - Gradska opština Petrovaradin. Rimski brojevi označavaju prigradska naselja, 13 ukupno. Izvor mape: Wikipedia

Neki će reći: "ali to su dve opštine". I jesu, ali gradske opštine, koje zajedno čine grad, isto kao što gradske opštine Novi Beograd, Stari Grad, Vračar, Zvezdara, Savski venac, itd, čine Grad Beograd.

Stoga, nemojte da se čudite ukoliko neko u društvu pomene sremsku stranu grada. Ona postoji, i "bliža" je nego što mislite!


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Draginja

, *.adsl.eunet.rs

I Novi Ledinci tu pripadaju.


Sremac

, *.adsl.eunet.rs

ne postoji, Srem je Srem a Bačka je Bačka, k'o da nije dosta što su nam ovi BG gejpederi uzeli pola Svinjskog Srema, sad bi ovi Vinski da oštetete...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?