Potrebna krv svih krvnih grupa

14:11:00 02.11.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine potrebna je krv svih krvnih grupa, pa iz te ustanove pozivaju dobrovoljne davaoce da dođu i daju krv.

Potrebna krv svih krvnih grupa

Krv nedostaje zbog povećanih potreba, pa dobrovoljni davaoci krv mogu dati utorkom od 7 do 18 sati, ostalim danima od 7 do 14 sati, a svake prve subote u mesecu od 8 sati do podne.

Iz Zavoda napominju da, ukoliko neko želi da postane dobrovoljni davalac krvi, mora da ima od 18 do 65 godina, da se dobro oseća, zadovoljava granične vrednosti hemoglobina i ima više od 50 kilograma.

Vremenski razmak između dva davanja krvi je četiri meseca za žene i tri za muškarce, a poželjno je i doručkovati pre davanja krvi jer, kako kažu u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, lagani obrok neće smetati ni samom davaocu krvi, niti osobi koja prima krv.

Davalac ne može biti osoba koja ima manje od 50 kilograma, ima simptome prehlade, neke bolesti ili se jednostavno ne oseća dobro i ima promene na koži. Ako neko pati od suviše niskog ili visokog pritiska, ukoliko nije prošlo bar sedam dana od terapije antibioticima, kao i vađenja zuba, ako nije prošlo šest meseci od tetoviranja, pirsinga, hirurških intervencija, kao i od primene transfuzije krvi, ili se pak žena nalazi u fazi menstrualnog ciklusa.

Ilustracija: Wellcome Images / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?