Potrošnja vode u Novom Sadu povećana za 30 odsto

10:06:00 19.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Potrošnja hladne vode iz gradskog distributivnog sistema povećana je za 30 odsto od uobičajene, a takav nagli skok usledio je za samo dve nedelje tokom kojih su temperature bile u porastu, saopšteno je iz JKP "Vodovod i kanalizacija".

Potrošnja vode u Novom Sadu povećana za 30 odsto

U tom preduzeću navode da se ranijih godina nije dešavalo da u tako kratkom periodu i praktično na početku leta dođe do povećanja potrošnje. Kažu da su blagovremeno obavili sve neophodne pripremne radove, kako bi spremno dočekali letnji period, te da nastoje da maksimalnim angažovanjem svih svojih izvorišta, proizvodnih i distributivnih kapaciteta i ljudi, obezbede dovoljno vode za sve potrošače u Novom Sadu i prigradskim naseljima koja su na mreži.

"Pogon za preradu sirove vode radi punim kapacitetom i svoj maksimum dostigao je puštanjem blizu 1.300 litara vode svakog sekunda u sistem. Novi Sad s prigradskim naseljima dnevno troši između 100 i 105 miliona litara vode", kažu u "Vodovodu".

Oni navode da imaju razumevanja za povećanu potrebu za vodom tokom leta, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i, kako kažu, sve navedeno za posledicu može imati povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidropakove.

"Apelujemo na što manje korišćenje pijaće vode za navedene aktivnosti i racionalniju potrošnju vode iz gradskog Vodovoda jer, nažalost, taj dragoceni resurs nije neiscrpan. Takođe, molimo građane da proveravaju i održavaju svoje unutrašnje instalacije kako bismo i na taj način predupredili nepotrebno i prekomerno trošenje vode", saopšteno je iz "Vodovoda i kanalizacije".

Drugi problem je što svake godine stručne službe JKP-a „Vodovod i kanalizacija“ evidentiraju više stotina pokušaja nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu.

"Svi oni građani, koji na takav način pokušaju da se priključe, suočavaju se sa prijavom i automatskim isključenjem sa vodovodne mreže jer, podsećamo, krađa vode je krivično delo. Naše preduzeće angažuje maksimalne vlastite kapacitete i dodatno ljudstvo kako bi se ovakvi pokušaji na vreme sankcionisali. Naglašavamo da se nelegalnim priključivanjem izazivaju veliki gubici na sistemu i direktno se ugrožava vodosnabdevanje legalno priključenih potrošača", navode u tom preduzeću.

Oni pozivaju sugrađane da takve slučajeve prijave kako ne bi trpeli zbog nerazumnih i bahatih postupaka pojedinaca, i apeluju na racionalnu potrošnju vode.

Ilustracija: espensorvik / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?