Potvrđen prvi slučaj gripa u ovoj sezoni

08:11:00 10.11.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripa u ovoj sezoni.

Potvrđen prvi slučaj gripa u ovoj sezoni


Virus gripa je potvrđen kod pacijentkinje stare 53 godine, sa prebivalištem u Novom Sadu, koja se leči kod kuće.

Kako se navodi u saopštenju „Batuta” u brisu ždrela i nosa, koji je u svrhu potvrde dijagnostike Institut za javno zdravlje Vojvodine dostavio Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, molekularnom tehnikom (Rel-time PCR) potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa A (H3).

Virus gripa A (N3) je podtip virusa influence A, koji uzrokuje sezonski grip. Ovaj soj može prouzrokovati teže simptome u odnosu na druge sojeve, posebno kod starijih osoba i osoba s oslabljenim imunološkim sistemom. Prenosi se kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kine, što može dovesti do širenja virusa među ljudima u bliskom kontaktu.

Simptomi gripa uključuju groznicu, kašalj, bol u grlu, curenje nosa, umor, bolove u telu i glavobolju. Ponekad može doći do ozbiljnih komplikacija, posebno kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom, starijih osoba i male dece.

Inače, ove sezone je obezbeđeno 344.700 doza četvorovalentnih vakcina proizvođača „Abbott Biologicals B.V“ i 19.800 doza trovalentnih vakcina zaštićenog naziva „Torvaxflu“, Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, rekli su u RFZO.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1009.1 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?