Povećan broj obolelih i hospitalizovanih od korone

13:03:00 09.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Epidemiološka situacija pogoršana je ovih dana. Institut za javno zdravlje Vojvodine navodi da je tokom prethodnog dana u Vojvodini registrovano 958 novih slučajeva, što je 566 slučajeva više nego juče. Najveći broj novoobolelih je u Novom Sadu – 280. U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 9.733, dok ih je u Novom Sadu 2.983.

Povećan broj obolelih i hospitalizovanih od korone


- U strukturi novih slučajeva 841 (87,7 odsto) je dokazan brzim antigenskim testom kod kojeg je potrebna velika količina virusa da bi pokazao pozitivan rezultat. Ovi pacijenti, u epidemiološkom smislu, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Manji broj novoobolelih potvrđen je PCR testom nakon negativnog brzog testa i ovi pacijenti nose manju količinu virusa, a koju ovaj test može da registruje – saopštioi je Institut.

Među novoobolelima u poslednjih nedelju dana dominira radno aktivno stanovništvo koje čini više od 75 odsto slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

KCV zbog više pacijenata pojedine klinike ponovo uveo u kovid sistem

U Novom Sadu je trenutno na bolničkom lečenju ukupno 298 kovid pacijenata, što je 17 više nego juče. Na respiratorima je ukupno 26 osoba, dok ih je juče bilo troje manje.

Pored velikog broja ambulantno pregledanih pacijenata na Klinici za infektivne bolesti, prethodnu noć u Kliničkom centru Vojvodine obeležio je veliki broj kovid pacijenata primljenih na bolničko lečenje i veliki broj kontrolnih pregleda pacijenata koji se nalaze na kućnom lečenju.

Trenutno, u Kliničkоm cеntru Vојvоdinе sе lеči 213 pаciјenata, od kojih je 18 na respiratorima.

S obzirom na porast broja hospitalizovanih pacijenata, KCV je bio prinuđen da obezbedi dodatne smeštajne kapacitete kao i da reorganizuje ljudske resurse unutar svojih organizacionih jedinica. Тrеnutnо su u kоvid sistеmu KCV Klinikа zа infеktivnе bоlеsti, Klinikа zа mеdicinsku rеhаbilitаciјu, Klinikа zа аbdоminаlnu hirurgiјu kao i pet intenzivnih jedinica gde se leče pacijenti sa najtežim kliničkim oblicima bolesti.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 60%
Pritisak: 1013.1 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 8° - 24° Pretežno sunčano
Pon 9° - 22° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?