Povećanje ili vraćanje uzetog?

17:10:00 18.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Prvog dana 2018. godine penzioneri i zaposleni u javnom sektoru na svojim računima imaće više novca. Mesecima najavljivano povećanje, po svemu sudeći, biće ispunjeno. Dok analitičari kažu da najavljenih pet ili deset procenata većih primanja nije povećanje, nego vraćanje dela ranije uzetog procenta, oni koji su „pogođeni“ ovakvom odlukom Vlade Srbije slažu se u jednom – poskupljenja će pojesti svaki dinar.

Povećanje ili vraćanje uzetog?

Koliko je smanjeno, a koliko povećano

Podsetimo da su plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara smanjene od novembra 2014. godine linearno za 10 odsto. Tada su penzije u rasponu od 25.000 do 40.000 dinara umanjene za 22 odsto, a one koje su bile veće od 40.000 dinara za 25 odsto.

Od tada su penzije povećane dva puta, u januaru 2016. za 1,25 odsto i u januaru 2017. za 1,5 odsto. Plate zaposlenih u javnom sektoru, takođe, su povećane u januaru 2016. i to zaposlenima u osnovnim i srednjim školama za četiri odsto, univerzitetskim profesorima, zaposlenima u vojsci i policiji dva odsto, a zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite za tri odsto. U januaru ove godine povišice od pet odsto dobili su zaposleni u policiji, vojsci, pravosuđu, naučnoistraživačkim delatnostima, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Zaposleni u predškolskim ustanovama, kao i u osnovnim i srednjim školama dobili su povišicu od šest odsto, a zaposleni na fakultetima mogu tri odsto.

Premijerka Ana Brnabić najavila je pre nekoliko dana da će plate u javnom sektoru od 1. januara 2018. biti povećane za 10 odsto zaposlenima u školstvu, zdravstvu, vojsci, policiji, zaposlenima u sudovima i tužilaštvima, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture i Poreskoj upravi. Povećanje u iznosu od pet odsto dobiće zaposleni u administraciji, ministarstvima i Skupštini, kao i penzioneri koji će u novembru dobiti i jednokratno 5.000 dinara.

Čolaković: Povećanje dobro, ali...

Upravo zbog progresivnog smanjenja penzija, veliki broj penzionera neće imati primanja kakva je imao. Sada će prosečna penzija sa ovim povećanjem od oko 1.000 dinara biti otprilike oko 205 - 210 evra, a prosečna prenzija 2009. godine bila je 220 evra. Penzioneri koji su pre smanjenja imali 40.000 - sada imaju oko 37.600, a sa povećanjem će imati i dalje manje nego pre smanjenja - oko 39.500. Oni koji su primali 60.000 sada dobijaju oko 53.000, uz povećanje od pet odsto imaće - 55.600 dinara.

Predsednik Udruženja penzionera grada Novog Sada Momo Čolaković u izjavi za naš portal pozdravlja najavu povećanja prinadležnosti. On tvrdi da ovo jeste povećanje penzija, a da će o vraćanju umanjenja od pre tri godine tek biti reči kada se bude razgovaralo o prestanku važenja zakona kojim su primanja i umanjena. On ističe da je stav novosadskih penzionera da treba preći na primenu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, odnosno na usklađivanje penzija 1. aprila i 1. oktobra.

- Drugo, ako treba da ostane zakon kojim su umanjene penzije, onda cenzus za smanjivanje primanja treba povećati sa 25.000 na 40.000. Takođe, mislimo da bi bilo dobro da se penzionerima, čije su penzije smanjene, umanje primanja za 10 posto, kao i plate. Uz to, socijalnu pomoć treba da dobijaju penzioneri koji imaju prosečne penzije, odnosno do 23.380 dinara ili, ako bi se prihvatilo povećanje oko cenzusa, onda da socijalnu pomoć dobijaju oni koji primaju manje od 40.000 dinara – ističe Čolaković, koji je i narodni poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Povećanje ili vraćanje uzetog?

Spremačicama 2.500, penzionerima 1.200,
policajcima 4.000, lekarima 6.000

Nakon povećanja prethodnih godina, medicinska sestra će imati za 3.500 dinara veću platu, lekar opšte prakse - šest hiljada, specijalista - 7.500, a profesor za oko 5.000 dinara. Spremačice u školi dobiće 2.500 dinara više novca, referenti oko 1.500, a penzioneri oko 1.200 dinara. Policajcima sleduje 4.000 dinara veća plata, a podoficirima 4.720. Građani koji rade upravo na ovim radnim mestima navode da su i ovolike plate premale za život, nedovoljne za njihove porodice, a da ih svakodnevni pogledi na prazne novčanike dodatno deprimiraju. Kada uporede svoje plate pre smanjenja i one koje ih očekuju posle Nove godine, konstatuju da će svakako njihova vrednost biti daleko manja, jer su sve namirnice i svi energenti dosta skuplji nego pre tri godine, pa „povećanje“ niko neće ni osetiti. Drugim rečima, svakodnevni život je pojeo svaki dinar.

Sindikalci smatraju da je povećanje plata od 10 odsto očekivano s obzirom na to da je nedavno i minimalna zarada za toliko povećana, a predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković izjavio je nedavno da će i posle ovog povećanja naše plate biti na evropskom dnu. Kako je rekao, povećanjem se praktično vraća ono što je uzeto.

Ekonomski novinar i analitičar Mijat Lakićević ističe da se svakako može govoriti o povećanju plata i penzija, ali da je to povećanje realno veoma malo. Kako kaže, ako inflacija bude tri procenta, a povećanje je pet posto, onda je realno povećanje svega dva procenta, što je gotovo neprimetno.

- Kada posle tri godine stagnacije ili minusa dobiju dva posto, to je zaista malo. Taj subjektivni osećaj ljudi, čak iako je pogrešan i ne odgovara pravom stanju stvari, jeste tačan jer su izgubili tri godine, a to što će dobiti je nešto što će moći da troše u budućnosti – rekao je on za novisad.com.

Političko-marketinški trik - uzmi pa vrati

Prema Lekićevićevim rečima, postavlja se i pitanje odakle Srbiji novac i za dosadašnje plate i penzije i ova povećanja kada smo imali vrlo mali rast bruto domaćeg proizvoda u proteklih pet godina.

- Zašto protekle tri godine nisu iskorišćene za preko potrebne reforme u zdravstvu, obrazovanju, za konkurisanje kod raznih fondova za novac i investicije? Koliko je para uzeto od privrede za sve ove godine da bi se ispeglao budžetski deficit? – pita Lakićević.

On zaključuje i da se ova vlast, po dobro oprobanom receptu, koristi političko-marketinškim trikom i uoči izbora povećava plate i penzije.

- Nema sumnje da će Vlada i država, vlast, pokušati da iz toga profitira, odnosno da obezbedi glasove birača. S druge strane, moramo da kažemo da je to bilo nešto što je ona bila dužna da uradi, jer ne samo to je bila obavezna po zakonu, već i moralna obaveza da se ljudima vrate plate i penzije, da im se vrati ono što im je oduzeto. Neće im biti nadoknađen gubitak te tri godine, ali će plate biti vraćene na pređašnji nivo – zaključio je naš sagovornik.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
20°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 994.8 mb
Vetar: 4 m/s, S
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?