Poverenik: U Domu zdravlja "recikliraju" papir jer nemaju novca za kancelarijski materijal

14:04:00 12.04.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Dom zdravlja "Novi Sad" prekršio je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kada je, praksom "recikliranja" papira za potrebe uputa, stvorio mogućnost da podaci pacijenta budu zloupotrebljeni, piše portal 021.rs.

Poverenik: U Domu zdravlja "recikliraju" papir jer nemaju novca za kancelarijski materijal

Njima je u sektoru za nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rečeno da je višemesečni nadzor u ustanovi potvrdio da je Dom zdravlja na istom papiru na kojem je štampan račun jednog pacijenta ispisao uput za drugog, pritom otkrivajući lične podatke - LBO, ime i prezime, mesto i adresu prebivališta, broj zdravstvene knjižice/potvrde, naziv zdravstvene usluge, iznos naplaćene participacije, kao i mesto i datum izdavanja računa.

Sve je krenulo da se otkriva kada se pacijentkinja N. Š. obratila novinarima i rekla da se na poleđini njenog uputa nalaze lični podaci druge osobe. Prethodno je zaposlene u ambulanti u Zmaj Ognjena Vuka pitala kako je to moguće, te je obaveštena da ova praksa nije ništa novo.

U Domu zdravlja "Novi Sad" u januaru ove godine novinarima su rekli sa se papir reciklira "jer je to u sklopu dobre prakse poslovanja i domaćinski odnos prema novcu".

Inače, prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ukoliko neki organ obrađuje podatke o građanima, a to ne čini po zakonu, može da bude kažnjen u iznosu od 50.000 dinara, pa do milion dinara.

Izvor i detaljnije na 021.rs.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 1011.3 mb
Vetar: 3 m/s, E
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?