Poziv Novosađanima da ustupe predmete iz perioda SFRJ za izložbu

16:08:00 25.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Izložba „SFR YU“ biće organizovana tokom septembra u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, a deo izložbe biće predmeti koje Galeriji budu ustupili Novosađani.

Poziv Novosađanima da ustupe predmete iz perioda SFRJ za izložbu


Izložba se organizuje se u okviru projekta „Šetnja kroz istoriju dizajna u Vojvodini“ i, kako za 021 kaže kustoskinja izložbe Jovanka Stolić, pokušaj je da se povuku paralele između dela klasičnog slikarstva i dela grafičkog i industrijskog dizajna.

- Planiramo da predstavimo ulja na platnu, grafike, tapiserije i crteže iz fonda Poklon zbirke koji su svedočanstva razvoja dizajna kod nas i upotrebnih predmeta iz '60-ih, '70-ih i '80-ih godina prošlog veka koji se nalaze u vlasništvu građana Novog Sada - navodi Jovanka Stolić.

Iz Galerije pozivaju Novosađane da im za ovu izložbu ustupe predmete iz perioda SFRJ, iz nekoliko kategorija: kućni aparati, aksesoari, drvene igračke, modni časopisi, stripovi i zidni satovi.

Poziv Novosađanima da ustupe predmete iz perioda SFRJ za izložbu


Jovanka Stolić navodi da se izložba bavi periodom koji predstavlja početak modernizma kod nas: “To je period kada se dešava proces osavremenjavanja države, usavršavanje industrijske proizvodnje, razvoj novih tehnologija, otkriće novih veštačkih materijala... Dešavaju se i promene u društvu, stvara se srednja klasa, koja formira ukus i čije su materijalne mogućnosti povećane, što je u stvari otvorilo vrata za kompletno preoblikovanje čovekovog okruženja.”

Predmeti se mogu doneti do 30. avgusta u Poklon zbirku Rajka Mamuzića, u Vase Stajića 1, u periodu od 9 do 15 časova.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
10°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 999.3 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?