Pozorište mladih mora da napusti Sokolski dom?

17:01:00 04.01.2020, Komentara: 1

Novi Sad - Pozorište mladih je, krajem minule godine, dobilo obaveštenje u kojem se ističe da je 20. decembra 2019. godine Skupština Sokolskog društva „Vojvodina” donela odluku da se „u skladu sa pozitivnim propisima preduzmu sve potrebne radnje za zaštitu interesa i imovine” Sokolskog društva. U obaveštenju stoji i da nisu saglasni da Pozorište mladih ostane i nakon 31. decembra u zakupu pod uslovima predviđenim Ugovorom, sklopljenim 16. avgusta prošle godine.

Pozorište mladih mora da napusti Sokolski dom?

Foto: Pozorište mladih (Facebook)


- Kako je po Ugovoru od 16. avgusta 2019. trajanje zakupa ugovoreno do 31. decembra 2019, a nije zaključen aneks kojim bi se trajanje zakupa produžilo, nakon 31. decembra 2019. Pozorište mladih će se bez pravnog osnova nalaziti u posedu poslovnog prostora koji je predmet Ugovora”, objašnjenje je punomoćnika Sokolskog društva „Vojvodina”.

- Ovim putem Vas obaveštavamo da je potrebno da se Pozorište mladih najkasnije do 29. februara iseli iz prostora koji je bio predmet zakupa i da do navedenog datuma predmetni poslovni prostor, slobodan od svih lica i stvari i sa plaćenim svim troškovima korišćenja, predate Sokolskom društvu ’Vojvodina’. U suprotnom, protiv Pozorišta mladih će pred nadležnim sudom biti pokrenut postupak radi iseljenja - stoji u obaveštenju koje su na adresu najstarijeg lutkarskog teatra na Balkanu uputili punomoćnici Sokolskog društva.

Inače, Pozorište mladih je 1932. godine osnovano kao Lutkarsko pozorište pri Sokolskom društvu. Nastalo je iz Sokolske sekcije lutkara, formirane pre ravno devet decenija, uz veliku podršku ondašnjih starešina Društva, dr Vladimira Belajčića i dr Ignjata Pavlasa. Ispada tako da Sokolsko društvo na ulicu izbacuju vlastito čedo!? Naravno, u pozadini svega je zakup, odnosno, kako je objasnio za „Dnevnik“ direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović, stav grada Novog Sada da ne prihvati povećanje kirije od oko 50 procenata, na kojem je insistiralo Sokolsko društvo „Vojvodina”, kao vlasnik zgrade.

Jedna opcija je da grad od Sokolskog društva kupi deo zgrade koji danas koristi pozorište. Ili da se postigne dogovor o njegovom ustupanju na korišćenje na, recimo, 99 godina. Jer, postojeći model zakupa očigledno ne funkcioniše, ne samo zbog aktuelne situacije, već i zbog činjenice da, s obzirom na to da nije vlasnik, teatar praktično nijedan ekser ne može da ukuca bez saglasnosti Sokolskog društva, a kamoli da uđe u nekakvu ozbiljniju, a neophodnu rekonstrukciju dveju pozorišnih sala. Treća solucija je da se na području gradu pronađe neki drugi objekat koji bi mogao da se adaptira i u njega useli Pozorište mladih, a poslednja mogućnost, i objektivno najmanje realna, jeste da se u doglednoj budućnosti izgradi potpuno nova zgrada.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

NV

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Zašto se neki objekti koji su nekad bili kasarne ne adaptirati u pozoriste mladih?Ujedno bi bio rese ni besplatni parking za posetioce,posto svaka kasarni ima lepo prostrano dvorište.Kao maprimer kasarni u Futoskoj ulici,a takodje i u Mileticevoj ulici.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?