Praistorijska hrana u Muzeju Vojvodine

17:01:00 02.01.2016, Komentara: 0

Novi Sad - U bašti Muzeja Vojvodine postoji arheobotanička bašta, u kojoj rastu biljne vrste koje su se nekada uzgajale i koje je nekadašnji čovek koristio u svojoj ishrani.

Praistorijska hrana u Muzeju VojvodineFoto: RTV (Nenad Jovićević)

Arheološkinja Muzeja Vojvodine, Ildiko Medović, otišla je korak dalje rekonstruišući jela i pića praistorijskog čoveka.

- Pokušavam da rekonstruišem kakva jela su postojala u praistoriji. Kakvog su ukusa i mirisa bili. Naravno, koristim savremenu tehnologiju i savremene načine ali su mirisi, ukusi i sastojci ostali autentični - rekla je Ildiko.

Na praistorijskom keteringu služe su medenjaci sa rupom, skitske zemičke, borđoški projektili, sokovi, pivo, medovača i mnoge druge đakonije, a Ildiko kaže da je sve mnogo ukusnije i zdravije nego današnje. Posebno je ukusan kolač od jabuke, oraha i susama, u kome nema ni trunke šećera, a koji je ipak dovoljno sladak.

Ildiko veliku podršku dobija od supruga Aleksandra Medovića, arheobotaničara, koji uzgaja prastare vrste u bašti Muzeja Vojvodine.

- Imali su izbor žitarica, mahunarki i uljarica koje su mogli da jedu. Oduvek pričam da je kaša pre sedam hiljada godina bila jedno od glavnih jela praistorijskih ljudi. Ova kaša ruši razmišljanje da su ljudi od davnina jeli uglavnom hleb - rekao je Medović.

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 36%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 1 m/s, NNE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?