Pravni fakultet mora organizovati prijemni na jezicima manjina

14:04:00 18.04.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Pravni fakultet ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina, presuda je novosadskog Apelacionog suda, koji kaže da je odbijajući da to učini ova obrazovna ustanova postupala diskriminatorski.

Pravni fakultet mora organizovati prijemni na jezicima manjina

"Pravnosnažnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uslovima i na način propisan Pokrajinskom skupštinskom odlukom o polaganju prijemnog ispita na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač AP Vojvodina, na jezicima nacionalnih manjina", navodi se u saopštenju.

Advokatska kancelarija Beljanski, u svojstvu zastupnika Saveza mađarskih učenika Vojvodine, kao tužioca u sporu protiv Pravnog fakulteta, saopštila je još da je fakultet obavezan da za školsku 2018/19. godinu i ubuduće, pod pretnjom izvršenja, omogući polaganje prijemnog ispita i na mađarskom jeziku, i da u roku od 15 dana, o svom trošku, objavi presudu u dnevnim listovima "Dnevnik" i "Mađar so".

Dodaje se da je Apelacioni sud preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio tužbeni zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

Izvor: Beta


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 3 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?