Prazne tezge na novosadskim pijacama, prodavci protestuju zbog uvođenja fiskalizacije

16:03:00 14.03.2022, Komentara: 1

Novi Sad – Većina tezgi na novosadskim pijacama danas su bile prazne, jer je većina prodavaca protestovala zbog uvođenja elektronske fiskalizacije.

Prazne tezge na novosadskim pijacama, prodavci protestuju zbog uvođenja fiskalizacije


Sve pijace su radile, ali je većina prodavaca odlučila da ne iznese robu i da ne otvori tezge. Tek poneki prodavac voća, testenine, jaja i slične robe bojkotovao je ovaj štrajk. Protestu su se pridružili i pijačari u Veterniku i Futogu.

U Fejsbuk grupi „Limanska pijaca“ objavljen je snimak gotovo puste ove pijace. A fotografije praznih tezgi kružile su društvenim mrežama, jer građani nisu znali za ovaj protest.

– Nemamo tople vode, nemamo besplatan wc, plaćamo zakup, plaćamo parking mesto, golubovi s..u po nama i mušterijama. Mislim da treba neke druge stvari da nam uvedu na pijaci, pa onda tek fiskalizaciju – napisala je jedna prodavačica koja zakupljuje tezgu na pijaci.

Nekoliko stotina vlasnika pijačnih tezgi iz cele Srbije okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva finansija u Beogradu protestujući zbog uvođenja novih nameta koji uključuju prelazak na elektronske fiskalne kase. Prodavci traže potpuno ukidanje fiskalizacije za sve pijačne prodavce, a poručili su da vlast ubija duh pijace, te da je ovo borba za opstanak svih oni koji rade na pijacama širom Srbije.

Skupu je prethodiilo uvodjenje novog sistema fiskalizacije, a dat je i novi rok za prelazak na elektronsku kasu – 30. april. Nakon toga će privrednici biti u obavezi da imaju elektronsku fiskalnu kasu, a nova mera biće obavezna za frizere, kozmetičare, kladionice, ali će taksisti, advokati i verske zajednice i dalje biti van ovog sistema. Stručnjaci su ocenili da ovakve mere nisu dobre u jeku pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, te da se ne rešava ključni problem – crno tržište.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Čoča

Preprodavcima ne smeta kada opelješe seljaka, a smeta im da plate porez.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 995.8 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?