Predato 12.590 primedbi na Generalni urbanistički plan Novog Sada

15:02:00 04.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Više neformalnih organizacija i grupa, koje su prethodnih šest dana širom Novog Sada prikupljale potpise građana sa primedbama na Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novi Sad 2030, predalo je danas na pisarnici Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove 12.590 primedbi.

Predato 12.590 primedbi na Generalni urbanistički plan Novog Sada


Tom prilikom ponovljen je zahtev da se Generalni urbanistički plan Novi Sad 2030 povuče ovakav kakav jeste, te da se sve primedbe shvate kao participacija i doprinos Novosađana i kao takve implementiraju u novi Nacrt.

Neke od osnovnih primedbi odnose se na to da nacrt GUP-a nema viziju razvoja grada, da gura grad u velika zaduženja jer se budžetski novac ulaže u nešto za čim zajednica nema potrebu umesto da se usmeri ka unapređenju infrastrukture, da je taj plan neusklađen sa pravilnicima i planovima višeg reda, da je prvobitno trebalo doneti Prostorni plan, pa tek onda GUP, kao i da ovakav GUP ostavlja mogućnost za korupciju, jer zavisi samo od odnosa Grad – investitori, često na štetu građana koji nisu pitani.

Predato 12.590 primedbi na Generalni urbanistički plan Novog Sada


Volonteri i aktivisti Ekološkog fronta Novog Sada, inicijative Dunavac Šodroš, Centra za razvoj demokratskog društva „Europolis“, udruženja Svet i Dunav, te brojnih neformalnih građanskih inicijativa prikupljalo je primedbe građana od subote 29. januara do danas na više lokacija širom grada.

- Zahvaljujemo se svim Novosađankama i Novosađanima koji su na bilo koji način učestvovali u našim akcijama prethodnih nedelja. Potpis na primedbu svakog od vas odraz je poverenja koje ste nam ukazali. Kroz razgovore sa sugrađanima, zaključujemo da su nezadovoljni i vrlo zabrinuti na to kakav će im život u Novom Sadu u narednim godinama biti. Preuzeli smo odgovornost da vaše utiske prenesemo nadležnima. Posebno hvala svim volonterima koji su tokom ovih hladnih dana na ulici prikupljali potpise na primedbe - poručeno je iz Ekološkog fronta Novog Sada.

Takođe, organizacije koje su prikupljale potpise podsećaju građane koji su predali primedbe da se prijave za javnu sednicu, koja bi trebalo da bude održana 21. februara, tako što će poslati mail na planiranje@uprava.novisad.rs i tražiti potvrdu svoje prijave. Ili da se prijave telefonom, na broj 021/423-015.

foto: Ekološki front Novi Sad / Fejsbuk


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?