Predlog gradnje nebodera u Novom Sadu

17:11:00 21.11.2016, Komentara: 2

Novi Sad - Novosadski odbor Socijaldemokratske partije Srbije na sednici Skupštine grada predložiće da se promeni Generalni urbanistički plan (GUP) grada i omogući da se zgrade podižu bez ograničenja spratnosti.

Predlog gradnje nebodera u Novom Sadu

Predsednik odbora SDPS-a Dejan Kovač rekao je da je prema važećem GUP-u dozvoljena gradnja do šest spratova, ali da je to trebalo promeniti još 1994. godine.

"Našli smo se u situaciji da je mnogo građevinskog zemljišta pod zgradam od četiri ili pet spratova, a zbog loših urbanističkih propisa grad se razvijao u širinu, umesto u visinu. Trebalo je još pre 21 godinu promeniti GUP i omogućiti gradnju od 10, 20, 30, pa i 50 spratova. Da smo to tada uradili, još bismo gradili na Grbavici, umesto da se spajamo sa Veternikom i Rumenkom. Podizanjem visokih zgrada dobio bi se prostor za gradnju dečijih igrališta, zelenih površina, parkinga", navodi Kovač, čija stranka je na vlasti u koaliciji koju predvodi SNS.

Kovač smatra da bi se time privukli novi investitori. Prema njegovim rečima GUP bi okvirno dozvolio zidanje visokih zgrada, a tačni uslovi bi se definisali nižim planovima, pri čemu bi se staro jezgro sačuvalo od takve gradnje.

Izvor: Novosti, 021.rs

Ilustracija: Kevin Jarrett / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

mina

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Dobro ste se setili. Sad kad su jeftine skromne, nekvalitetne, nasminkane cetvorospratnice zauzele toliko gradskog zemljista.
Ja se secam, zaista, da smo u osnovnoj skoli ucili da gradove ne treba siriti na racun obradivog zemljista.


Uplasen

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Ima li u Novom Sadu neko normalan?? 50 spratova??
Lepo je rekao DJ. Balasvic u jednom inspirativnom trenutku:....."...voz koji vas don'o...."Nema Novi Sad toliko stannovnika da bi se svi i ponekoliko puta useljavali u te pedesetospratnice. Mozda to neko planira da doseli svoje iz nezna se odakle. Od tamo gdenema depresivnih ravnica pa kad se podignu najavljene spratnice nece patiti za svojim kotilima. Bice da je to u pitanju...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
19°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?