Predloženo da kampus postane "pet friendly" zona s kućicama za pse

17:11:00 18.11.2015, Komentara: 10

Novi Sad - Da kampus postane „pet friendly“ zona predloženo je danas na sastanku koji je organizovan na predlog rektora Univerziteta u Novom Sadu. Sastanak je održan zbog rešavanja pitanja pasa lutalica unutar kampusa.

Fondacija za razvoj domaćinstva i organizacija “HMM...” iz Novog Sada smatraju da je neophodno animirati studente da se angažuju kao volonteri i postanu staratelji psima koji borave u kampusu, a za to bi im bila obezbeđena obuka i mentorska podrška.

Predloženo da kampus postane "pet friendly" zona s kućicama za pseFoto: Blic (A. Kamasi)

“Uzimajući u obzir da su u pitanju psi koji su uglavnom već prošli program sterilizacije, vakcinacije i obeležavanja i ne predstavljaju opasnost za ljude i okolinu, i da im je lokacija kampusa stanište u kojem žive, pre svega potrebno je obezbediti kućice za pse. Ostali psi nakon što prođu program sterilizacije biće takođe vraćeni u kampus i biće im obezbeđene kućice”, smatraju u ovim organizacijama.

Oni u svom saopštenju dodaju da bi kampus trebalo da postane “pet friendly” zona, mesto gde su napušteni kućni ljubimci dobrodošli, i to podizanjem brige o napuštenim psima na viši i humaniji nivo, kroz volonterski rad studenata i zaposlenih.

Inače, slični primeri postoje u Pančevu, gde je jedna srednja škola postala “pet friendly”, kao i tržni centar AVIV. Takođe, krajem prošle godine, Grad Pančevo donelo je Odluku o postavljanju kućica za napuštene kućne ljubimce na javnim površinama.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

10 komentar(a)

valter

, *.dynamic.isp.telekom.rs

pa neznaju svi vase glupe skracenice..pisite srpski da vas svi razumeju...KAMPUS,bas ste vi neki kampus....


nemos

Odlična inicijativa. Jako mi je drago kada čujem da se ljudi angažuju oko nečega što je humano, a ne banalno.
Zna li neko možda kako se može pomoći ovoj inicijativi na bilo koji način? Nadam se da će predstavnici grada uvideti potrebu za posvećivanjem veće pažnje problema napuštenih životinja u gradu, koji je godinama unazad nerešiv.


Studentkinja

, *.dynamic.sbb.rs

Pa dobro da li ste vi normali? Je l sada treba svi studenti koji se boje lutalica, a ima nas, da prestanemo da dolazimo na fakultet? Ja imam paničan strah, preznojavam se i dobijem lupanje srca samo kad pomislim na prolazak kroz kampus u pola 8 ujutru kada još nema studenata. Budimo prvo humani jedni prema drugima, lako ćemo za životinje.


Mirela

, *.static.sbb.rs

Svaka čast! Ja sam voljna da pomognem, kao i "Nemos"...


Jovan

, *.uns.ac.rs

@studentkinja
Ukoliko imaš fobije ili iracionalne strahove od naših malih kudravih drugara sa četiri noge, ukoliko imaš lupanje srca preznojavanje i slične simptome paničnog napada predlažem da odeš kod doktora.


Miloš

Studentkinja

Što te roditelji nisu vodili da lečiš taj panični strah, to nije normalno jer se svaki dan susrećeš sa psima?!


Gordana,Novi Sad

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Ovo je toliko dobar predlog,da sam sigurna da ce naci podrsku svakog svesnog,a kamoli humanog bica.To je odlican prostor,mogli bi da se ponosimo da tamo gde nam deca sticu diplomu,uce ujedno da budu bolji ljudi.Ujedno ovaj prelepi grad,ovakvim inicijativama i podrskama istoj,mogao bi i na taj nacin da pokaze,svoju posebnost.


Sofija

, *.12-1.cable.virginm.net

dobro za pse a i za sve one koji treba da se lece od fobija itd...


Nataša

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Miloše i Jovane, svaka vam čast za komentar. U potpunosti se slažem sa vama, ova devojka ima psihičkih i/ili zdravstvenih problema koje treba da reši. Ti psi su svakako tamo, nije ovo inicijativa da se tu sad naseli 2000 novih pasa, već da se pomogne ovim postojećim. A ko se plaši pasa, treba da razmišlja na sledeći način - mnogo je manja verovatnoća da će pas napasti bilo koga ukoliko je nahranjen i napojen. @Studentkinjo, možda da pokušaš da nahraniš neku lutalicu, videćeš koliko su to draga i mila bića i koliko je tvoj panični strah bezrazložan. Ja se sa tim psima družim svakodnevno, svakog sam hranila i mazila, nijedan nikada nije ni zarežao na mene. Tvoji problemi su u tvojoj glavi, ne potiču od pasa lutalica. A ovo je jedna divna vest i bila bih ponosna kada bi moj grad na ovaj način pružio dobar primer ostalima!


Tamara

, *.dynamic.sbb.rs

Lepa inicijativa, samo da ne podstakne neodgovorne vlasnike da dovode tu pse kojih hoće da se reše znajući da će biti koliko-toliko zbrinuti...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1008.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Sub 10° - 24° Malo i umereno oblačno
Ned 12° - 23° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?