Predsednik Srbije postuhmno odlikovao novosadskog stomatologa zlatnom medaljom za zasluge

17:11:00 11.11.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postuhmno je odlikovao novosadskog stomatologa dr Stanislava Ostojića zlatnom medaljom za zasluge, povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetsku ratu. On je među brojnim imenima iz sveta medicine, koji su se borili i bore protiv koronavirusa.

Predsednik Srbije postuhmno odlikovao novosadskog stomatologa zlatnom medaljom za zasluge

Foto: Istagram - buducnostsrbijeav



Četrdesetdvogodišnji stomatolog se ubraja među prve medicinske radnike koji su bili žrtve koroanvirusa u Srbiji. Ono što je čudno kod ove odluke predsednika republike je to što su predstavnici pokrajinske vlasti protiv dr Ostojića najavljivali podnošenje krivične prijave, jer je navodno radio u privatnoj praksi, iako je pokazivao simptome koronavirusa.

Podsetimo, Ostojić je bolovao i od sarkoidoze pluća, a za život se borio od marta, da bi 18. aprila izgubio životnu bitku.

Kako prenosi 021, za slučaj ovog medicinskog radnika se saznalo ranije, jer je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio kako je virusom zaražen stomatolog koji je obavljao "privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, po saznanjima, čak i sa znakovima infekcije", najavivši podnošenje krivične prijave. U međuvremenu je stomatolog preminuo, a njegova supruga je za medije navela da se on obraćao lekarima i tražio pomoć, ali da je, uprkos nalazima, poslat na kućno lečenje, nakon čega je završio na respiratoru.

Nakon smrti mladog stomatologa pokrenuto je pitanje da li je došlo do propusta u njegovom lečenju, a nadležni su naveli kako je sva medicinska dokumentacija prosleđena inspekciji, koja će utvrditi da li je neko postupao protivno zakonu. Sekretar Gojković se tom prilikom osvrnuo i na izjavu datu u martu, navodeći kako "ni u jednom trenutku nije pomenuo dotičnog stomatologa, već dva koja su bila hospitalizovana".

Prema pisanju portala 021, u odluci da dr Ostojić postuhmno bude odlikovan još jedna stvar zapada za oko. Pored imena medicinskih radnika navodi se i mesto ili ustanova u kojoj su radili, pa tako pored dr Ostojićevog stoji Klinički centar Vojvodine. Međutim, ovaj doktor nije bio zaposlen u KCV, nego je radni vek proveo u privatnoj praksi, u svojoj ordinaciji. Naprotiv, KCV je bila ustanova u kojoj je dr Ostojić tražio pomoć i u kojoj je, na kraju, preminuo.

Zlatnu medalju za zasluge posthumno su, osim dr Stanislava Ostojića, dobili prof. dr Dragan Marković, doc. dr Vladimir Žugić, dr Biljana Natić Ljumović, dr Goran Ivanković, dr Vojkan Šuluburić, dr Dušanka Živković, dr Miroslav Vasić, dr Dragoslav Arsić, dr Miroslav Jovanović, dr Milan Mileusnić, medicinska sestra Slavica Gujanica.

Inače, na inicijativu predsednika Republike odlikovani su lekari, nemedicinsko osoblje, pripadnici Ministarstva odbrane, policije, ustanove, udruženja, kao i pojedinci koji su svojim hrabrim delima pomogli građanima i državi u borbi sa pandemijom.



Izvor: 021, RTS


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 997.8 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?