Predstavljen nacrt solitera u centru

13:09:00 07.09.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Firma "Galens invest" najavila je da će sledeće godine početi gradnju 13-ospratne zgrade kod Glavne pošte, na mestu sadašnjeg parkinga, predstavivši ujedno idejni projekat zgrade, piše Radio021. U tekstu se ističe da je najava usledila iako urbanistički plan još nije prošao javnu raspravu, a u javnosti su sve glasnija osporavanja ideje od strane novosadskih arhitekata, javnih ličnosti, kao i predstavnika DS i LSV. Stručna javnost se pobunila istakavši da bi ovakav objekat drastično uništio izgled centra, kao i da prema Generalnom urbanističkom planu u Novom Sadu nije dozvoljena gradnja ovako visokih zgrada, te da je na tom mestu bio planiran niži i mnogo manji objekat.

Predstavljen nacrt solitera u centru

foto: Radio021

Večernje novosti pišu da Galens planira da sagradi višespratnicu od 45.000 kvadrata, procenjena vrednost investicije je 50 miliona evra, a posla bi bilo za oko hiljadu građevinaca. Direktor "Galens invest" Aleksandar Galić kaže da će čim stignu sve dozvole, a to će biti krajem godine, krenuti radovi na gradnji ovog stambeno-poslovnog kompleksa.

- Atraktivno zemljište u najstrožem centru Novog Sada kupili smo od Erste banke i na njemu se trenutno nalazi parking. Ovih dana privodimo kraju zatvaranje finansijske konstrukcije, a sami gabariti zgrade još nisu precizno određeni, tim pre što planiramo da ih definišemo kada dobijemo precizne uslove, odnosno, kada se završe poslovi oko izmene regulacionog plana ovog dela grada - naveo je Galić za Novosti. On je rekao i da već imaju idejni projekat u čiju izradu su bili uključeni "eminentni domaći i strani arhitekti".

Predstavljen nacrt solitera u centru

foto: Radio021

- Ovaj projekat, naravno, može se i mora prilagoditi zahtevima, odnosno odredbama gradskih vlasti i gradskih urbanista. Sigurno je, međutim, da će nova zgrada biti spoj moderne i klasične arhitekture, koja bi trebalo da ulepša ovaj deo grada, ali i da ne zakloni ni jednu građevinu koja već postoji. Pre svega zgradu pošte, delo arhitekte Dragiše Brašovana - rekao je Galić.
Kako navode Novosti, stručnjaci su preračunali da bi ovaj posao mogao da poveća vrednost društvenog proizvoda Srbije između 0,2 i 0,3 odsto, pre svega pokretanjem industrije vezane uz građevinarstvo. Kako se ističe, zgrada sličnih gabarita u Novom Sadu poslednji put građena je pre nekoliko godina.

izvor: Radio021, Večernje novosti

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1002.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?