Predstavljen novi most preko Dunava

19:06:00 19.06.2020, Komentara: 2

Novi Sad - Maketa novog mosta preko Dunava u produžetku Bulevara Evrope, koji će povezati Novi Sad sa obilaznicom u Sremskoj Kamenici, predstavljena je javnosti. Kako je rečeno, do kraja ove godine Grad će usvojiti plan generalne regulacije za most, a on je već ucrtan u generalnom urbanističkom planu. Plan je da 2021. godine bude raspisan tender za izradu idejnog projekta, a onda i jedinstveni tender za projektno-tehničku dokumentaciju i izvođenje.

Predstavljen novi most preko Dunava


Ovaj most ima ekonomski potencijal i značaj u zaštiti životne sredine, ali simbolizuje novo doba u Novom Sadu koji je centar industrije 21. veka.

Prema rečima prof. dr Vuka Bogdanoviać sa Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka, Novom Sadu tri mosta nisu dovoljna, ako se uzmu u obzir statistički podaci od prošle godine koji pokazuju da grad ima preko 350.000 stanovnika i oko 120.000 registrovanih vozila.

- Ovaj most će dati poseban kvalitet našem gradu. Inače, kroz Srbiju prolazi najduži deo toka Dunava koji iznosi 583 km, a ovo će biti prvi most na toj dužini, koji će imati izvanrednu biciklističku infrastrukturu. Održivi razvoj saobraćaja zasnovan je na kvalitetnom biciklističkom saobraćaju, te ćemo i o tome voditi računa. Most će omogućiti rasterećenje najopterećenijeg putnog pravca u gradu, od Mosta slobode do Železničke stanice, duž Bulevara oslobođenja. Sve raskrsnice na tom potezu su pod velikim saobraćajnim pritiskom. Takođe, most će povezati državne puteve, Srem, Mačvu, Posavinu i Semberiju sa Bačkom i olakšati stanovnicima ovih regija pristup Novom Sadu – naglasio je on.

Projekat izgradnje mosta u Novom Sadu, na predlog Grada, a uz podršku predsednika Republike Srbije, Vlada je proglasila projektom od nacionalnog značaja. To znači da je on, sa pratećom infrastrukturom, u istom rangu kao autoput Miloš Veliki ili Moravski koridor, što znači da će rokovi biti kraći i jednostavnija procedura. Procena je da je za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa potrebno 11 miliona evra, a ukupno oko 15 milijardi dinara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

milan

, *.dynamic.a1.rs

i šta treba da čekamo 18 god još bolje da ste napravili jedan između futoga i beočina da skratite put ovima iz bačke palanke i neština


Alex

Bolje da ste uradili tunel kroz Frusku goru koji obecavate vec 10 godina ,sramota!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 2 m/s, NNW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?