Predstavljeno moguće rešenje za Ranžirnu stanicu

19:04:00 23.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Jedno od mogućih rešenja za staru Ranžirnu stanicu, koja već godinama propada na Novom naselju, predstavljeno je danas u Gradskoj kući. U saopštenju poslatom nakon sastanka nije navedeno šta će konkretno Ranžirna stanica biti, niti kako će taj prostor biti oživljen. Takođe, ni idejno rešenje nije dostavljeno medijima.

Predstavljeno moguće rešenje za Ranžirnu stanicu

foto: Miloš Vučević, Fejsbuk

Idejno rešenje prezentovao je kreativni konzorcijum koji čine: „Fondacija za zaštitu kulturne i industrijske baštine“ iz Novog Sada, „Coworking“ i „IT korporativni akcelarator ICT Hub“ iz Beograda i Arhitektonski studio „Zabriskie“. Sastanku su prisustvovali, između ostalih, gradonačelnik Miloš Vučević, ministri u Vladi Srbije Maja Gojković i Tomislav Momirović, ali i vlasnik Color Media Communications Robert Čoban.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević objavio je nacrt rešenja na svojim Fejsbuk i Instagram profilima. Na toj fotografiji može se videti da bi Ložionica postala muzej sa maketama železnice. Na bočnim stranama bi se nalazili restoran, Hub, multifionkcionalni kulturni centar sa galerijom, prostorom za bankete i radionice. Ispred ovog muzeja, ka Bulevaru Evrope, bi se nalazili manifestacioni trg i igralište za decu. Na crtežu se vide i konture nekoliko pratećih objekata koji postoje u kompleksu, kao i četiri stambene zgrade, o kojima do sada nije bilo reči.

U saopštenju poslatom iz Kabineta gradonačelnika se navodi da je Evropska unija 2021. proglasila Evropskom godinom železnice, te da je pravi momenat da se pokrene pitanje budućnosti depoa parnih lokomotiva na Bulevaru Evrope kao mogućeg „novog community centra i pešačke zone Novog Sada“. Ideju o revitalizaciji i očuvanju Ranžirne stanice u Novom Sadu podržala je i organizacija Europa Nostra.

- Prezentacija i plan revitalizacije, rekonstrukcije i oživljavanja Ranžirne stanice koje smo danas videli, predstavljaju dobru ideju da se ovaj značajan, a još uvek neiskorišćen prostor, pretvori u mesto za kulturne i druge sadržaje za građane Novog Sada, budući da je reč o izuzetno vrednom insdustrijskom nasleđu. Prostor Ranžirne stanice, koji predstavlja važan i jedinstven spomenik industrijskog razvoja i vredno svedočanstvo, može po uzoru na slične lokacije u Evropi, obogatiti turističku i kulturnu ponudu Novog Sada. Zato je važno da radimo na njenom očuvanju, jer je Novom Sadu potrebno mesto za multifunkcionalni kulturni centar, muzejske i galerijske postavke, kao i za manifestacije na otvorenom za programe iz svih segmenata umetnosti - izjavila je Maja Gojković .

Momirović naveo da da je novosadska Ranžirna stanica nezaobilazan i vredan deo industrijskog nasleđa i da je vreme da nađe svoju namenu u modernom dobu i da ostane kao trajan spomenik i podsećanje.

Vučević je naveo da je Grad „dokazao da može da oživi zaboravljene, neiskorišćene prostore i da ih učini korisnim za čitavu zajednicu“, navodeći primer Svilare i Kineske četvrti.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?