Pregled dojke pomoću mobilnog telefona

15:05:00 28.05.2015, Komentara: 0

Korisnicima mobilnih telefona i tableta od skoro je dostupna aplikacija "Breast Test", koja olakšava samopregled dojki i rano prepoznavanje simptoma, koji mogu biti signal nastanka karcinoma. Aplikacija je besplatna i dostupna na nekoliko jezika, među kojima je i sprski, a može se naći na Google Play za Android i App Store marketu za Apple uređaje.

Pregled dojke pomoću mobilnog telefonaFoto: YouTube PrintScreen

Jasmina Lukić, iz Udruženja žena obolelih i lečenih od karcinoma dojke, kaže da ova aplikacija korisnice uči kako pravilno da se samopregledaju i to u šest koraka.

- Tekst koji ide uz objašnjenje je jednostavan i potpuno razumljiv, a svaki od koraka pregleda ispraćen je i slikama. Pokazano je na šta treba obratitio pažnju, kako uraditi samopregled u stojećem položaju, kako pregledati bradavice, kako pazuh - rekla je Lukić za Novosadsku televiziju.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", rak dojke je u našoj zemlji vodeća maligna bolest kod žena, kako po broju novootkrivenih, tako i po broju umrlih.

Od ukupnog broja smrtnih slučajeva od karcinoma dojke svaka deseta umrla žena je mlađa od 50 godina, a oko 33 odsto umrlih žena je starosti od 50 do 64 godine. Rano otkrivanje karcinoma omogućava izlečenje i u 90 odsto slučajeva.

Aplikacija na Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.positiva.breasttestapp&hl=en


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1003.7 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?