Pretnjama anatemom iz Eparhije bačke odložena pihtijada u Rumenci

13:03:00 05.03.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Organizatori Pihtijade u Rumenci tvrde da im je episkop bački Irinej Bulović zapretio da će biti anatemisani iz crkve uz zvonjavu mrtvačkih zvona ako ovu "pagansku manifestaciju" organizuju u vreme posta.

Pretnjama anatemom iz Eparhije bačke odložena pihtijada u Rumenci

Pihtijada je trebalo da bude održana ovaj petak, ali je zbog upozorenja odložena. Organizator Branislav Popović kaže da je možda na kraju neće ni održati jer će biti pretoplo za pihtije.

"Prvo se pobunio crkveni odbor u Rumenci, a posle i sam Irinej. Trebalo je da dođe stotinu izlagača iz svih krajeva Srbije i regiona, nisam hteo da ljudi dožive neprijatnosti i da se mi Rumenčani svađamo. Pritisak je bio ogroman i odustali smo", rekao je Popović za Blic.

On dodaje da ih je prvo upozorio crkveni odbor, na šta se nisu obazirali, a onda je stiglo pismo od Irineja, koje ih je šokiralo.

"Ukoliko organizujete ovu pagansku manifestaciju u toku posta, pravoslavna Eparhija bačka će objaviti saopštenje i pozvati vernike da stanu u odbranu svetog posta. Za vreme održavanja pihtijade, kapije porte hrama će biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Svi članovi Upravnog odbora Pihtijade biće anatemisani iz crkve, sveštenik neće ulaziti u njihove domove, jedino će im biti dozvoljeno krštenje dece jer ona nisu kriva za greh i ludost svojih roditelja", saopštio je Irinej organizatorima.

Inače, zbog posta odložena je još jedna "ijada" - Kulenijada u Baču, koja će biti održana posle Uskrsa. Organizatori su rekli da sa crkvom nisu imali problema, niti im je ko pisao, već su tako sami odlučili.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
18°
Vlažnost: 52%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?