Prezentovana studija rekonstrukcije SPENS-a

08:11:00 06.11.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Na osnovu protokola o saradnji Grada Novog Sada i Evropske banke za obnovu i razvoj, potpisanog krajem avgusta, a u veti sa konceptom ''Green City'', kupovinu novih autobusa za JGSP „Novi Sad“ i rešavanje pitanja JP SPC ''Vojvodina'', juče je u Gradskoj kući prezentovana studija rekonstrukcije SPENS-a i unapređenja energetske efikasnosti tog objekta.

Prezentovana studija rekonstrukcije SPENS-a

Foto: Grad Novi Sad


Mešovita stručna komisija međunarodnih i domaćih eksperata, uz podršku granta Evropske banke za obnovu i razvoj prema Gradu, predstavila je analizu energetske efikasnoti, postojećeg stanja projektno-tehničke dokumentacije, stanja postojećih delova objekta, kao i benefit analizu ponuđenih modela rekonstrukcije objekta.

Očigledno je da je trenutno najugroženiji zatvoreni bazen, i komisija smatra da se hitno mora krenuti u njegovu rekonstrukciju, ne čekajući dalјe strateške poteze oko SPENS-a, ali vodeći računa o svim sadržajima koji se tamo realizuju, kao što su rekreativno plivanje, škola plivanja, treninzi klubova.

Paralelno s tim sprovodiće se aktivnosti složenog procesa kompletne rekonstrukcije objekta koja podrazumeva obnovu krova, fasadnog omotača, stepeništa, ulaznih i izlaznih pravaca, toplotno-rashladno-ventilacionog sistema i zamenu rasvete

Cilј je da se dobije funkcionalan, u dobroj meri samoodrživ, energetski efikasan objekat za narednih 40-50 godina, te da bude primamlјiviji lјudima iz biznisa koji iznajmlјuju lokale, ali i da se koncipira drugčiji sadržaj prvog i drugog sprata.

Ideja je da tu bude Centar za izučavanje veštačke inteligencije za Vojvodinu, kao i deo Dečje biblioteke, jer su mali kapaciteti u Dunavskoj ulici.

Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića trenutno nema finalnog projektno-tehničkog dokumenta koji bi precizirao iznos potreban za rekonstrukciju SPENS- a, prema grubim procenama reč je o sumi od 27 do 34 miliona evra. Takođe, procene su da bi, nakon rekonstrukcije, ušteda u održavanju gradskog sportskog i poslovnog centra, bila od 50 do 60 posto.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?