Priča se (p)o gradu Novom Sadu

17:11:00 28.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Tim koji stoji iza stranice „Šta je novosadski“ osmislio je aplikaciju za pametne telefone „Priča se (p)o gradu Novom Sadu”. Ukoliko instalirate ovu aplikaciju na svoj android, moći ćete da pročitate priče o mestima u gradu o kojima se manje zna, kao na primer zašto postoji veliki broj mačaka na Petrovaradinskoj tvrđavi, o lipama na kraju Zmaj Jovine ulice, ili o tišini u Katoličkoj porti.

Priča se (p)o gradu Novom Sadu


- Aplikacija je namenjena Novosađanima, turistima koji posećuju Novi Sad, ali i svima onima koji žele da saznaju malo više o ovom gradu i ljudima u njemu - objašnjava jedna od autorki aplikacije Slađana Gajić. Dodaje da su to priče koje ni mnogi od onih koji su se rodili i odrasli u Novom Sadu nisu do sada znali.

- Za naše korisnike smo pokušali da odaberemo one najzanimljivije. Potom smo ih povezali sa zvukom, razgovorom Novosađana s tipičnim akcentom, kao i slikama i pratećim tekstom da bi oni koji šetaju imali potpuni doživljaj i svim čulima spoznali Novi Sad - kaže Gajić za „Dnevnik“.

Novac za razvoj ideje su dobili na „Centrifuga” konkursu u okviru „Superste” projekta Erste banke, gde su ušli u deset najboljih i dobili novac za realizaciju. Ubrzo su dobili novac i od Gradske uprave za kulturu i Gradske uprave za sport i omladinu, koji im je pomogao da organizuju i tematske rute. Prva je objavljena na aplikaciji pre mesec dana kao „Kulturna ruta”, koja korisnike uz zanimljive priče vodi kroz osam tačaka od kulturne važnosti za Novi Sad i alternativnu kulturu našeg grada.

Aplikacija je počela da radi u februaru i dostupna je u „Gugl plej storu” i veb-sajtu novosadski.rs, a postoji i veb verzija za one koji ne koriste mobilne android uređaje. Za one koji ne znaju srpski, tu je verzija na engleskom jeziku, a plan je da u budućnosti izađe i verzija za iOS operativni sistem.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1010.0 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?