Prijava rođenja deteta dosta jednostavnija

17:08:00 29.08.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Prijava deteta nakon rođenja sada je mnogo jednostavnija i obavlja se već u porodilištu bez odlazaka na šaltere različitih ustanova.

Prijava rođenja deteta dosta jednostavnija

U "Betaniji" je uvedeno "jedinstveno upravno mesto" za administrativne procedure gde roditelji već u porodilištu odrede lično ime deteta, prijave njegovo prebivalište i prijave dete radi zdravstvenog osiguranja. Na taj način oni bez popunjavanja formulara, bez odlaska kod matičara i besplatno upisuju i državljanstvo deteta.

Sve se odvija tako što zaposleni na Klinici za ginekologiju i akušerstvo podatke od majke (pored onih iz medicinske dokumentacije i ličnih dokumenata) dobija tako što je poseti u sobi u porodilištu nakon porođaja, a očevi svoje podatke donose službenicama svaki radni dan u kancelariji u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo od 8 do 14 sati.

Iz "Betanije" napominju da identitet majke i osobe koja je u prijavi navedena kao otac mora da se proveri na osnovu ličnog dokumenta, a po završetku postupka, gradska uprava besplatno dostavlja majci na kućnu adresu izvod iz Matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu deteta, a Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbeđuje izradu i dostavu zdravstvene kartice takođe na kućnu adresu.

Ovaj sistem se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo primenjuje od 13. jula i dosadašnja praksa pokazala je veliko zadovoljstvo među roditeljima, kako zbog uštede vremena i novca, tako i zbog dostupnosti službenika u porodilištu.

Ilustracija: "G" jewels g is for grandma / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Nemanja

, *.dynamic.sbb.rs

To je sjajna ideja ali u praksi malo i ne funkcionise. Mi smo prijavili bebu u Betaniji i rekli su nam stici ce izvod iz maticne knjige rodjenih(cak samo i poruku od e-uprave dobili), posle 2 meseca cekanja nazovem maticara da pitam sta se dogadja sa izvodom i oni mi kazu kakva Betanija mora licno!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1001.0 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?