Prikupljanje potpisa za pošumljavanje Vojvodine danas u centru

11:03:00 07.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ prikupljaće danas potpise za peticiju kojom se traži da se reši problem nedovoljne pošumljenosti pokrajine. Potpisi će se prikupljati kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u centru Novog Sada, od 12 do 17 časova.

Prikupljanje potpisa za pošumljavanje Vojvodine danas u centru


Peticijom se traže izmene nekoliko zakona koje bi otklonile deo problema koji pošumljavanje onemogućavaju ili ograničavaju.

Takođe, od Pokrajinske vlade zahtevaju da izmeni Odluku o obrazovanju Budžetskog fonda za šume kako bi se obezbedilo učešće građana i šire javnosti u odlučivanju o programu fonda.

Između ostalog, oni zahtevaju da se jedinice lokalne samouprave u Vojvodini obavežu da izrade planove pošumljavanja, kao i da izdvoje određeni procenat državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i pošumljavanje.

Predlažu sankcije za jedinice lokalne samouprave ukoliko ove obaveze ne ispune. Kako navode u obrazloženju, iako trećina opština i gradova u Vojvodini ima šumovitost manju od jedan odsto, samo Opština Srbobran ima višegodišnji plan pošumljavanja.

- Zato treba opštine i gradove obavezati da do određenog roka izrade ove planove. Kroz izradu planova treba treba izdvojiti koje konkretne površine će se pošumiti i kojim vrstama, rešiti imovinske odnose, odrediti ko će brinuti o šumama nakon sadnje i koliko će sve koštati - piše u obrazloženju peticije.

Cilj je da se na teritoriji pokrajine prikupi najmanje 10.000 potpisa građana.

Više o peticiji možete pročitati OVDE.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
15°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Pet 13° - 17° Pljusak
Sub 11° - 22° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?