Privatni vrtići uz subvencije, ali problemi i dalje prisutni

20:08:00 24.08.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Deca koja su ostala ispod crte Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo" i ove godine moći će da konkurišu za mesto u privatnom vrtiću uz subvencije koje dodeljuje Grad Novi Sad. Ali, pojedini roditelji nisu zadovoljni jer se deci u državnom obdaništu troškovi boravka umanjuju ukoliko dete iz nekog razloga izostane iz vrtića, dok u nekoliko državnih oni rastu i to na teret roditelja, a ne Grada i subvencija.

Privatni vrtići uz subvencije, ali problemi i dalje prisutni

Iz Gradske kuće stiglo je saopštenje u kome se navodi da je Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu pripremila nacrt Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom predškolskog uzrasta, a da će o pojedinostima javnost biti obaveštena tek nakon usvajanja te Odluke.

Donošenju odluke prisustvovaće i predstavnici Saveta roditelja privatnih vrtića. Sačinili su plan za naredni period koji bi mogao da okonča dosadašnju paradoksalnu situaciju. Plan im je da unificiraju same privatne vrtiće i vide kako da ujednače cenu i uslove u privatnim vrtićima.

U Udruženju privatnih predškolskih ustanova Novi Sad smatraju da to nije moguće, jer svaki vrtić nudi drugačiji paket usluga i drugačija je struktura troškova. Neki od njih su odredili fiksnu cenu režijskog troška i ona se ne menja u slučaju nedolaska deteta, drugi tu cenu naplaćuju u potpunosti a treći je umanjuju za 20 do 30 odsto .

Inače, Grad u proseku izdvaja oko sedam i po hiljada dinara mesečno po detetu koje je upisano u privatni vrtić i u programu je subvencija. Roditelji u proseku doplaćuju još 6 hiljada. Poređenja radi, za dete u državnom vrtiću taj iznos je oko 13 hiljada dinara uz doplatu roditelja od oko tri hiljade.

Izvor: RTV

Ilustracija: Leonid Mamchenkov / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?