Privedeni Brajan Brković i još dvojica aktivista zbog incidenta na sednici o novosadskom GUP-u

13:03:00 08.03.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Aktivisti Brajan Brković, Mladen Cvijetić i Srđan Đurić privedeni su zbog prekidanja jučerašnje javne sednice Komisije za planove o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana. Kako piše 021, a pozivajući se na nezvanične informacije, oni će dobiti krivične prijave zbog nasilničkog ponašanja.

Privedeni Brajan Brković i još dvojica aktivista zbog incidenta na sednici o novosadskom GUP-u


Trojica aktivista privedena su na osnovu naloga tužilaštva.

Oni su jutros pozvani na informativni razgovor u policijsku stanicu u Pap Pavla, nakon čega su sprovedeni u Osnovno javno tužilaštvo. Trenutno čekaju advokata.

Sednica Komisije za planove juče je prekinuta tri sata nakon rasprave, dovikivanja i prepirki građana sa predstavnicima Komisije i Urbanizma. Brković i drugi aktivisti su sednicu prekinuli tako što su razvili u amfiteataru transparent „GUP je GLUP“, potom aktiviravši pirotehničko sredstvo.

Očekivalo se da će ona biti danas nastavljena, takođe u amfiteatru Spensa, jer je sala bila već rezervisana za Komisiju. Međutim, vrata su ostala zaključana, a niko od zaposlenih nije ništa znao o tome. Građani, koji su došli da bi prisustvovali sednici i obrazložili svoje prigovore, razišli su se posle pola sata čekanja.

Iz Gradske uprave nema nikakvih informacija o tome kada bi sednica mogla da bude nastavljena. Predsednik Komisije Radonja Dabetić je u ponedeljak poručio da će sednica biti nastavljena kada se za to steknu uslovi. Bilo je i informacija da bi sednica trebalo da bude nastavljena u utorak, jer je amfiteatar već bio rezervisan za rad Komisije zbog velikog broj primedbi.

Inače, juče je razmatreno tek 17 od 168 prigovora. Građani, aktivisti, članovi ekoloških pokreta, neformalnih grupa, kao i Društvo arhitekata Novog Sada, traže da se Nacrt GUP-a vrati na doradu. Jedan od argumenata je i taj što je gotovo 15.000 građana potpisalo prigovore na ovaj urbanistički plan. Osim toga, aktivisti zahtevaju i izuzeće članova Komisije koji su poslovno povezani sa investitorskim kompanijama.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vuković osudio je jučerašnje incidente na sednici o GUP-u, istakavši da je zgrožen time, te da je to učinila „politička manjina koja jednostavno hoće da parališe grad“.

- To su ljudi koji nikada nisu živeli u Novom Sadu, i pitanje koliko je ko od njih proveo vremena u njemu. Sebi su dali za pravo, finasirani od tajkuna, da zaustave razvoj grada. Oni brukaju grad i Evropsku prestonicu kulture, jer su bez ugleda, časti i morala. Građani su postali taoci njihovog bezumlja, mržnje i ekstremizma - zaključio je Vučević.


Izvor: 021.rs, NoviSad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?