Prodajom korišćenog jestivog ulja prikupljaju novac za bolesnu decu

12:04:00 25.04.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Udruženje „Tate Novosađani“ pokrenulo je još jednu humanitarnu akciju. Ovog puta prikupljaju istrošeno jestivo ulje i masti. Sav novac prikupljen u toj akciji namenjen je lečenju bolesne dece.

Prodajom korišćenog jestivog ulja prikupljaju novac za bolesnu decu


Za mesec dana su uspeli da prikupe više od 100 litara korišćenog ulja, gde za svaki litar od otkupnog preduzeća dobiju 50 dinara.

- Ideja o sakupljanju otpadnog jestivog ulja i masti se slučajno javila tako što je jedan naš član grupe „Tate Novosađani“ radi u firmi koja se bavi otkupom i dao nam je na sastanku tu ideju. Svi smo prihvatili i u roku od par dana smo je i realizovali. Za sada ciljamo najviše firme tj. restorane i brzu hranu, jer oni mogu najveću količinu da sakupe – kaže Miroslav Đorđević, upravitelj fondacije „Tate Novosađani“.

Prikupljeno ulje se odvozi na dalju preradu u neku od zemalja Evropske unije, nakon čega se kao finalni proizvod dobija biodizel. Osim toga, prosipanje ulja u kanalizaciju može da napravi probleme sa odvodom, što je još jedan razlog da razmislite o reciklaži.

Članovi udruženja planiraju da u akciju uključe upravnike zgrada, kako bi se na ulazima postavili posebni punktovi za odlaganje iskorišćenog ulja. To bi olakšalo njegovo prikupljanje i smanjilo zagušenje kanalizacione mreže, kažu u tom udruženju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1001.7 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?