Profesori FTN-a: Istražiti optužbe protiv dekana

14:10:00 04.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Predstavnici Katedre za informatiku Odseka za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka (FTN) zatražili su od nadležnih državnih organa da istraže navode, audio i video snimke u kojima se dekan FTN-a Rade Doroslovački optužuje za manipulacije, ucene i pretnje.

Profesori FTN-a: Istražiti optužbe protiv dekana

"Mi, potpisnici inicijative za sprečavanje uništavanja FTN-a ne možemo zameniti ni tužilaštva, ni sudove, ni institucije ove zemlje, ali kao ljudi koji rade na Univerzitetu znamo da čovek koji sistemski proganja najkvalitetnije ljude, koji je spreman da iznuđuje i zlostavlja stare i bolesne ljude, nije podoban da bude dekan, a ni profesor", navodi se u saopštenju.

Oni su u današnjem javnom apelu naveli da očekuju da će institucije u hitnom postupku početi da rešavaju ovaj problem, a pre svega Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najavili su da će sutra, 5. oktobra, predati tužbu Etičkom odboru Univerziteta u Novom Sadu, koji u skladu sa Etičkim kodeksom mora da pokrene postupak i da mišljenje u ime akademske zajednice "da li je ovakvom čoveku mesto među profesorima i studentima".

Profesorka FTN-a Zora Konjović zatražila je juče da Doroslovački podnese ostavku na tu funkciju ili da bude smenjen, zbog ucena i pretnji koje joj je uputio, kako bi je naterao da se penzioniše.

Profesori FTN-a: Istražiti optužbe protiv dekanaZora Konjović, foto: Medija centar Beograd

Ona je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu pustila i video i audio zapise, kao dokaze za pretnje i ucene od strane Doroslovačkog.

Ukupno 40 od 43 nastavnika i asistenta sa te katedre podržalo je ranije peticiju koju je potpisalo više od 1.000 ljudi, u znak podrške Zori Konjović.

U saopštenju se dodaje se da je Doroslovački svojim postupcima prekršio i "grubo pregazio" više od 20 članova Etičkog kodeksa Univerziteta u Novom Sadu.

Izvor: Beta


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 1 m/s, N
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?